вторник, 24 юни 2014 г.

Обявиха бабите от Бисерци за „Живи човешки съкровища”

Втори обичай от Лудогорието е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България” – съобщи Даниела Петрова от РИКИЦ”Читалища”.

Днес министърът на културата Петър Стоянович е връчил грамотите на нови пет елемента от тази система. Сред тях е „Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци”.

Грамотата в столицата е получил ръководителят на самодейците Алиш Арифов, който е и секретар на читалище „Стефан Караджа 1928”, към което функционира съставът.

Включването в престижния списък се прави само за уникални обичаи, занаяти и самобитни творци. Номинациите се правят през 2 години, като за всяка сесия се избират по 5 съкровища, от тях се представят и за каталога на световната организация за културно наследство „ЮНЕСКО”. България има два елемента в световната съкровищница – Бистришките баби и нестинарството. Разград пък има вече двама представители в българската съкровищница от 20 елемента, и двата са от община Кубрат. През 2010 г. културното министерство призна уникалността на традицията „Срещнали се два буенеца – питали са” на Народно читалище „Напредък – Юпер 1915”-село Юпер. В историята на обявяването на подобни номинации само две административни области – Благоевград и Перник – имат по две номинации.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии