вторник, 14 октомври 2014 г.

Отново находка край Свещари: 180 златни предмета

съкровище
Отново находка край Свещари: 180 златни предмета

И тази година проф. Диана Гергова с атрактивна находка край Свещари. Предполага се, че в източния царски некропол на гетското селище при резерват „Сборяново“ е разкрито погребение на жена – жрица.

При проучване на мястото екипът на Гергова попада на две погребални ями – трапецовидна и кръгла.

В центъра на кръглата яма, която достига дълбочина над 5 метра от нивото на терена, е оформен типичния за гетите глинен олтар с цветна украса и близо 180 златни предмета. Намерен и канделабър - предмет от ковано желязо, с добре оформена поставка и ствол с височина 1,40 метра, върхът му представлява палма с цветчета. Предполага се, че върху подобното на свещник съоръжение са изгаряни благовония при ритуали.

Сред откритите предмети са: огърлици от златни, стъклени и глинени мъниста, бронзово огледало с желязна дръжка, украсена с бронзови орнаменти, стъклен балсамарий и множество съдове, между които бронзови каничка и фиала, амфори, паничка с овъглено жито, гръцки съдове и един келтски нож.

Находката може да се датира към края на IV-ти и началото на III–ти век пр. Хр.

Предположението, че погребението е на жена идва от многобройните намерени бижута, а за това, че е имала жречески функции се съди по намерените едно от глинените съдчета култови предмети.

През последните три години това е поредна находка, свидетелстваща за богатата култура на гетите край Свещари. През 2012 г. бе открито златно съкровище от над 200 предмета, миналата година – тракийска колесница и гробница на жрица.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии