четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Кметътна Ветово с присъда за обиди срещу председателя на местния общински съвет

Кмет в Русенско с присъда за обиди срещу председателя на местния общински съвет

2 000 лева глоба ще трябва да плати кметът на Ветово Георги Георгиев, ако влезе в сила присъдата за обида, издадена срещу него от Русенския районен съд. Той е признат за виновен на първа инстанция, че е нарекъл председателя на общинския съвет във Ветово Бюлент Гайтанов първо „прост“, а после и „глупак“.

Отношенията между двамата мъже, които са и длъжностни лица, били влошени дълго преди спречкванията, заради които Георгиев е осъден на първа инстанция. Неведнъж несъгласия относно законността на различни подзаконови нормативни актове на местната власт във Ветово, са били поставяни за решаване в Административния съд в Русе, като страни по делата са били кметът и общинският съвет.

Първият случай, за който Бюлент Гайтанов се е оплакал в тъжбата си, е станал на 17 февруари 2014 г., пише в мотивите към присъдата. Според описаното от съдията, Георги Георгиев е влязъл в някакво дребно пререкание с гражданин на Турция, гостуващ заедно с други свои сънародници на Община Ветово, а по-късно, в разговор по повод случката, е нарекъл Бюлент Гайтанов „прост“.

Вторият случай, пак според мотивите към присъдта, се е разиграл на 19 февруари 2014 г., когато Гайтанов поискал от кмета да одобри разход за процедуално представителство по дело, по което страна бил общинския съвет. В този случай пак се стигнало до някакво пререкание, при което Георгиев нарекъл Гайтанов „глупак“.

В съдебната зала, след започване на делото за обида, кметът на Ветово отрекъл, че е виновен и поискал да бъде признат за невинен. Съдията обаче решил, че има безспорни доказателства за нанасянето на обидите, поради което осъдил Георги Георгиев на споменатата глоба. Също така присъдил още 2 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди, които кметът трябва да плати на председателя на общинския съвет, ако присъдата влезе в сила. Обезщетението се дължи със законната лихва, считано от 19 февруари 2014 г.

Георгиев е осъден да плати и държавната такса по делото, както и направените от Бюлент Гайтанов разходи да адвокатска защита.

Присъдата не е влязла в сила и може да се обжалва пред Окръжния съд в Русе.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии