сряда, 28 януари 2015 г.

Доживотен затвор за Тодор - убиецът на Мелизар

Доживотен затвор с право на замяна даде съдия Петър Балков от Русенския окръжен съд на Тодор Маринов Тодоров, след като го призна за виновен в извършването на убийство на. жена му Мелиса на 23-и срещу 24-и юли 2013 г. Според текста в Наказателния кодекс, по който беше подведен под отговорност Тодоров, деянието представлява опасен рецидив.

Срещу мъжа беше повдигнато и второ обвинение – че на 28-и срещу 29 юли 2013 г. съзнателно е унищожил печати на МВР, поставени върху входната врата на апартамента, в който е извършено убийството.
Той беше признат за виновен и в това обвинение и присъдата му за него е 2 години ефективно. От двете наказания беше определено едно общо – доживотен затвор с право на замяна.

Другият подсъдим по това дело – Владимир Иванов от село Петърч, Софийско, също беше признат за виновен по повдигнатите му обвинения – че е укривал в дома си Тодоров, след като последният е убил жена си и че му е помогнал да изхвърли тялото й в река Русенски Лом. За това престъпление той ще лежи в затвора 6 месеца, при първоначален строг режим, а освен това ще изтърпи и остатъка от предишно свое наказание – 5 години, 4 месеца и 27 дена. През 2 000 година той е бил осъден от Софийския градски съд за убийството на съпругата му, което извършил непосредствено след като я заварил в недвусмислена, компрометираща ситуация с нейния любовник.

По време на заседанието бяха изслушани и останалите свидетели по делото, от чиито показания стана ясно, че Мелиса е била подлагана на домашно насилие от Тодор Тодоров, била и заплашвана от него с убийство, а тя е споделяла притесненията си със своите познати.

Беше приета и съдебната психиатрично-психологическа експертиза, според която Тодоров страда от личностно разстройство смесен тип, но разбира свойството и значението на действията си и може да ръководи постъпките си.

Той пледира невиновен, като нееднократно заяви, че е обичал жена си, платил й е операция на очите й за 5 000 лева и винаги се е старал да осигури на нея и дъщеря им Михаела добър живот.

За вечерта на убийството на Мелиса обясни, че е бил извън къщи, а като се е прибрал, е открил, че вратата на апартамента е отворена. Щом влязъл, намерил трупа на жена си в банята. Много се уплашил и се объркал, завил мъртвата Мелиса със завивка и дълго плакал.

В това състояние в продължение на дни не казал нищо на дъщеря си, нито на друг близък. Само на майка си обяснил, че е намерил Мелиса убита в дома им, а възрастната жена, поради тежкото си заболяване, не е разбрала правилно и помислила, че той е извършителят.

На въпросите на съдията, защо не е сигнализирал в полицията за случилото се и защо не е погребал жена си, така, както подобава на всеки човек, той обясни, че се страхувал да съобщи на органите на реда, защото приживе жена му е била заплашвана от цигани от Чародейка, които са заявявали, че ако тя не им върне пари, които им дължи, ще я убият, а дъщеря й ще направят проситутка.

От притеснение за себе си и детето си, той не потърсил органите на реда, беше обяснението му. За укриването на на трупа и почистването на следите от убийството в жилището Тодоров заяви, че поради силния стрес и състоянието, което изпаднал в резултат на него, е постъпил по този неправилен начин.

Владимир Иванов пък каза, че когато е дошъл в дома му, Тодоров не му е казал, какво е направил, а поискал от него да го настани за няколко дни, но първо трябвало да отидат до Русе, за да вземат и детето. Обяснението било, че се разделя с жена си и докато се устроят, иска да има къде да се подслони с малката, която тогава била на 13 години.

Едва по пътя към Русе му казал, че е направил „бела“ и е убил жена си. Иванов изтъкна, че се страхувал от Тодоров, защото отй бил по-силен от него, а и имал агресивни прояви, поради което решил да му помогне, но само защото бил притиснат от обстоятелствата.

В края на заседанието зам.-окръжният прокурор Добромира Кожухарова поиска дадените по-късно от съда наказания. Тодоров пледира, че е невинен, освен за укриването на трупа и почистването на жилището, което извършил в състояние на силен стрес. Разкъсването на полицейските печати и проникването в жилището, което от обвинението беше посочено като опит на подсъдимия да види, дали няма някое пропуснато доказателство срещу него, защитничката му адв. Десислава Трифонова обясни, че той вижда много лошо и просто не ги е забелязал.

Вторият подсъдим пък пожела минимално наказание.

След приключването на заседанието адв. Трифонова каза, че, според нея, присъдата е несправедлива и ще я обжалва. Веротно това ще стори и защитникът на другия обвиняем.


topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии