събота, 28 февруари 2015 г.

Тракийската царска гробница в Свещари ще бъде отворена за посетители днес и утре

Комплексът "Тракийска царска гробница" в Археологическия резерват „Сборяново” близо до село Свещари ще бъде отворена за посетители днес и утре. Работното време е от 9 до 17 часа, съобщиха от Историческия музей в града.

На втори и трети март Свещарската гробница и прилежащият й комплекс няма да работят.
При подходящи атмосферни условия комплекс "Тракийска царска гробница" ще заработи от 4 март с работно време от 9 до 17 часа, като почивните дни ще бъдат в понеделник и вторник.

гробница в Свещари
Построена в първата четвърт на ІІІ в. пр. Хр., царската гробница представлява уникален паметник на тракийската гробнична архитектура. Това е царска гробница, в която вероятно е погребан гетският владетел Дромихед. Размерите й са внушителни - дължина 7.5 м, ширина – 6.5 м, височина на гробната камера отвътре - 4,45 м.

Изградена от големи варовикови блокове, тя се състои от коридор и три помещения-камери, като всяка камера е покрита с отделен свод. Украсата на гробницата е в духа на тогавашната елинистическа култура, но пречупен през вижданията и вярванията на гетите. Забележителната архитектура и художествена украса нареждат през 1985 г. Свещарската гробница в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.


topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии