петък, 22 май 2015 г.

Представят съкровището от Свещари и в Лондон, но в снимки

Представят златното съкровище от Свещари и в Лондон, но с фотоизложба.

Докато част от уникалните експонати от гробницата край исперихското село са в Лувъра в Париж, като част от изложбата „Епопея на тракийските царе“, техни снимки ще видят посетителите на изложба в английската столица.


Фотоекспозицията под надслов „Тракийското съкровище от Свещари“ е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, автор на снимките е Драгомир Богомилов от Исперих. Изложбата включва 30 фотографии на тракийското наследство в Историко-археологическия резерват „Сборяново“ – Царската гробница под егидата на ЮНЕСКО и археологическите уникални находки дело на проф. Диана Гергова от 2012 година до сега. Богомилов е първият фотограф, който ги е заснел.

Сред откритите край Свещари находки през последните години са: уникална златна диадема, пръстени и гривни, мъниста и украшения от конска сбруя, които датират от края на IV и началото на III век преди Христа, колесница с два коня и други.

Фотоизложбата се открива във вторник, 26 май, от 18,00 ч. в галерия „София“ на Българския културен институт в Лондон. Очаква се на откриването да присъства посланикът на България в Обединеното кралство Константин Димитров.

Драгомир Богомилов вече представи подобна изложба в Москва през есента на 2013 година, а сегашната включва и няколко фотоса от богатото ритуално погребение разкрито през 2013 година.

Това е трета самостоятелна изложба за Драго в чужбина, като първата бе в САЩ през 2008 за седмицата на Американския корпус на мира, където представи България пред задокеанската публика. Журналистът от Исперих е автор и на фотокнига за Исперих.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии