четвъртък, 28 май 2015 г.

Осъдиха на пробация подсъдим по алоджийско дело

Окръжен съд-Разград
На пробация бе осъден от състав на Окръжен съд-Разград 42-годишен мъж от село Брестовене, подсъдим по дело от типа „алоджийски“ – за получаване на пари от различни чуждестранни граждани, без да се декларират и без да се плащат данъци за доходи от чужбина.

Процесът срещу Емил Александров се гледа по бързата процедура след признаване на фактите и обстоятелствата по обвинителния акт.
Според държавното обвинение 5 години – от 2009 до 2013 г. включително – безработният мъж е получавал пари от граждани на Германия, Турция, Гърция и Испания. Общата сума е 44 577,27 лв., а дължимият данък – 4101,11 лв. Според адвоката на Александров част от преводите са от близки и роднини.

И прокурорът и защитникът на Александров поискаха условна присъда, съдът обаче постанови пробация. Съдия Димитринка Василева обясни, че през 2010 г. е настъпило изменение на материално-правна норма, която дава възможност да се приложи по-благоприятна клауза за подсъдимия. Тя заяви още, че смекчаващите отговорността обстоятелства са повече – Александров е допринесъл на досъдебното производство за документирането на продължаваното престъпление, в съда призна вината си, има добри характеристични данни, неплатеният данък е на границата на нормата за „големи размери“, която е 3000 лв.

Две пробационни мерки разпореди съдът: задължителна регистрация по настоящ адрес периодично 2 пъти седмично за срок от 10 месеца и задължителни срещи с пробационен служител за срок от 10 месеца. Александров трябва да плати и 150 лв. разноски на досъдебното производство.

Съдебното решение подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна до 15 дни.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии