вторник, 30 юни 2015 г.

Румънец носи 1,8 тона вино, нашенци – 120 шишета ракия за „лична употреба“

Няколко опита за незаконно пренасяне на алкохол в големи количества са пресекли

900 бутилки с по 2 литра българско вино били намерени в багажника на румънски ван. Шофьорът С.Б. опитвал да ги изнесе през ГКПП-Дунав мост без задължителния по закон опростен митнически документ.

Румънецът пренасял алкохолната напитка в търговски количества с обясненията, че са за лична употреба и почерпка на приятели. С.Б. възнамерявал лично да употреби 1200 литра червено вино и 600 литра бяло вино.
Независимо, че виното е с български акцизен бандерол, в количества за търговски цели според ЗАДС то трябва да напусне страната само с опростен придружителен документ, като за това трябва да бъдат уведомени властите в съответната европейска страна. За нарушението на румънския гражданин е съставен акт.

Глоба за подобно нарушение е наложена и на шофьора на товарен автомобил, пътуващ за Германия с двама пътници. В товарното отделение на прикачената към него платформа митническите инспектори на ГКПП-Дунав мост открили 120 бутилки по 0,7 литра ракия. Пътниците с готовност решили да поемат тежестта на голямото количество концентрат заедно с шофьора, като заявили, всичките общо 84 литра ракия са лична консумация на тримата. Според правилника за прилагане на ЗАДС един човек има право на 10 литра концентрат при излизане от страната към друга европейска държава. За количества над това стоката трябва да е с опростен придружителен документ. В крайна сметка подкрепата на тримата се оказала недостатъчна и на водача също е съставен акт за установяване на митническо нарушение.


ruse-news.com

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии