петък, 12 юни 2015 г.

Млекопроизводители блокираха Дунав мост

Над 300 млекопроизводители от цяла България се събраха на протест на кръговото кръстовище в района на Граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост при Русе, предаде репортер на Topnovini.bg.

Както вече съобщихме, исканията им опират основно до увеличаване на дотациите от страна на държавата, в достатъчен размер, за да бъдат стоките конкурентоспособни на българския пазар.
Освен това се иска предоставянето на държавни и общински пасища и мери с определени привилегии.

Първоначално не бе обявено категорично намерение за блокиране на движението, а и липсва такова разрешение от страна на властите. Въпреки това, липсата на организация у протестиращите, пристигащи от различни краища на България, доведе до спиране на трафика от и за граничния контролно-пропускателен пункт. Присъстваха представители на Националната овцевъдната организация - Шумен, Асоциацията на млекопроизводителите, русенските браншови организации, дребни производители от Димитровград, Благоевград, Плевен и други. Това неминуемо доведе и до напрежение, което за щастие не ескалира в нещо по-сериозно, въпреки скромното полицейско присъствие от 4 служители на реда.

За кратко време в района се образуваха опашки. Освен традиционните тежкотоварни возила и леки автомобили, сред чакащите има и автобус с деца от Беларус, пътуващ към родното Черноморие. Много от шофьорите, чакащи да преминат през транспортния възел, изразиха негодувание от блокирането на трафика, но като цяло проявиха търпение.

Въпреки липсата на организация и координация, всички протестиращи имаха сходни позиции - държавата трябва да се намеси за да спаси сектора, в който те произвеждат. Бяха отправени критики към бюрокрацията във фонд "Земеделие", при кандидатстването по европейски програми, и изобщо към начина, по който правителството подхожда към земеделието като цяло. Много от земеделците изразяваха негодувание и от ниските изкупни цени в страната, както и практиките на прекупвачите, които не винаги били коректни към производителите. Бяха отправени искания за сигурност в бранша - за да могат производителите да са сигурни, че продукцията им ще намери гарантиран пазар.

Земеделците коментираха, че ще продължат с протестните си действия, докато не им бъде обърнато внимание и не бъде започнато да се работи по проблемите. На този етап не е ясно дали се планират нови блокирания на пътни възли в Русе или страната.

На протеста присъстваха и представители на партия "АБВ", които обявиха подкрепата си и помогнаха с част от организацията на протеста, като обаче не носеха политически символи и не взеха думата в общите изказвания.


topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии