петък, 19 юни 2015 г.

Осъдиха алоджийка задочно, била на гурбет

Съд
Две алоджийски дела реши за един предиобяд съдебен състав от Окръжен съд-Разград с председател Светла Робева.

Процесите са срещу жени, които са получавали доходи от чужди граждани срещу обещание за женитба или молби за подпомагане заради тежко социално положение.

Първият процес бе задочен, тъй като подсъдимата работи от близо година в Англия като кухненска помощничка.
Пред съда се яви 57-годишната Надя Чавдарова от Исперих, той обясни, че майка му не знаела, че трябва да декларира доходите си и да плаща данъци върху тях. След като вече знае обаче имала намерение да си плати налозите, но не можела да го направи наведнъж.

Според обвинителния акт между 2010 и 2013 г. включително Чавдарова е получила 72 000 лв. от граждани на Франция, Турция, Англия, Холандия, Дания, Белгия, Австрия, Северен Кипър, Испания и Германия. Дължимият, но неплатен налог за тези доходи е в размер на 6 888.37 лева.

Съдът постанови наказание от една година лишаване от свобода при три години изпитателен срок, както и глоба в размер на 200 лева. Чавдарова трябва да плати и разноските по досъдебното и съдебното производство от общо 190 лева.

Втората за деня подсъдима – 25-годишната Магдалена Асенова от Брестовене – призна фактите и обстоятелствата от обвинителния акт и процесът се гледа по съкратената процедура.

Обвиненията срещу нея бяха две – за неплатени данъци в размер на 12 688,64 лв. и за подаване на документи с невярно съдържание, вследствие на което е получила неправомерно 1410 лв. семейни помощи. Между 2010 и 2012 г. включително Асенова е получила от граждани на Турция, Норвегия, Йордания, Холандия, Ирак и Германия общо 137 920.05 лева.

Общото наказание за двете престъпления е 1 година и 6 месеца лишаване от свобода при тригодишен изпитателен срок.

И двете присъди подлежат на обжалване пред Апелативен съд-Варна.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии