петък, 12 юни 2015 г.

Поредна условна присъда за алоджийка, докато й превеждали пари от странство, получила и социална помощ за първокласник

съд
Поредна условна присъда за алоджийка, докато й превеждали пари от странство, получила и социална помощ за първокласник

Поредна условна присъда по дело от типа „алоджийски“, по които подсъдими за неплатени данъци са жени, получавали парични преводи от чужденци срещу обещания за женитба или оплаквания за тежко социално положение.

Подсъдимата днес бе родом от Ясеновец, но живееща в Разград. За три години – от 2009 до 2011 г. – 29-годишната Жемихан Хюсеинова – получила 61 057,97 лв. от жители на Турция, Германия и Франция. Парите не са декларирани пред НАП, съответно не са платени и данъците за тях в размер на 5617,33 лв. В същото време жената поискала и семейни помощи за двете си деца, а също и помощ за първокласник, когато единият й син тръгнал на училище. Между 1 август 2010 г. и 31 август 2012 г. тя е получила общо 990 лв. социални помощи, подписвайки три заявления с невярно съдържание.

Преди старта на съдебния процес, който се проведе по съкратената процедура с признание на фактите и обстоятелствата от обвинителния акт, Хюсеинова е възстановила щетите на Агенция „Социално подпомагане“.

По обвинението за неплатени данъци съдът постанови условна присъда от 1 година с 3 години срок на отлагане, с намалението от 1/3 – 8 месеца условно с 1 година срок на отлагане. Съдът наложи и глоба в размер на 100 лв. За неправомерното получаване на социални помощи наказанието е 6 месеца условно, с намалението - 4 месеца условно с отлагане 3 години. Като общо съдия Емил Стоев обяви по-тежкото наказание – 8 месеца условно със срок на отлагане 3 години и 100 лв. глоба. Жемихан Хюсеинова трябва да плати и разходите на досъдебното производство – 592,78 лв.

Присъдата подлежи на жалба и протест в срок от 15 пред Апелативен съд-Разград.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии