сряда, 17 юни 2015 г.

Апелативният съд увеличи присъдата на мъж, убил жена си в катастрофа и ранил децата си

Апелативният съд увеличи присъдата на мъж, убил жена си в катастрофа и ранил децата си.

С година и половина Апелативен съд – Варна увеличи присъда, произнесена от Окръжен съд-Разград срещу шофьор, причинил катастрофа, при която е загинала жената, с която живеел на семейни начала, а двете им деца са ранени.


Ефективното наказание на 36-годишния Танер Мустафа от село Брестовене, е обжалвано от всички страни в процеса. Магистратите от втора инстанция установяват, че няма смекчаващи вината обстоятелства и увеличават наказанието. „Възрастта му предполага едно съвсем друго – отговорно поведение, липсата на образование, квалификация а от там и липсата на постоянна работа се дължат изцяло на собственото му поведение, а не са някаква даденост. Задължението му за издръжка на децата му, освен нормално морално задължение е било утежнено от същото това противоправно поведение. Процесуалното му поведение е отчетено при приложението на разпоредбата на чл.58а НК. Характеристичните му данни не са особено добри предвид осъжданията му и многобройните санкции по административен ред.“ – обясняват съдиите от Апелативен съд-Варна.

Катастрофата е станала на 26 май 2014 г. следобед, когато Танер, жената, с която живеел, и децата им отишли с колата до черешов масив между Брестовене и Острово. На връщане мъжът, който е неправоспособен водач, с две осъждания за управление на МПС пиян и 6 административни наказания по Закона за движение по пътищата, изгубил контрол над управлявания от него „Фолксваген Бора”, излязъл от платното за движение, ударил се в крайпътно дърво, след което автомобилът се завъртял в обратна посока и спрял в крайпътна нива на около 20 метра от пътя. Осемгодишният Ремзи и 32-годишната му майка Елиз, който се возели в дясната част от колата, излетели в нивата. Жената е починала на място. Момченцето е със счупен таз, дясно бедро и дясна ключица, с опасност за живота, настанено в ОАИЛ на разградската болница, то е с три средни телесни повреди. В Хирургично отделение е откарана сестра му, която е с комоцио, но в стабилно състояние, тя е с лека телесна повреда. Пробата на водача с дрегер отчела 1,79 промила алкохол.

Съдът в Разград гледа делото по съкратената процедура и постанови наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване, магистратите във Варна увеличават наказанието на 6 години затвор при строг режим на изтърпяване.

И това решение обаче подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии