сряда, 1 юли 2015 г.

Алоджия припечелил и пари от Китай

Съд Разград
Още една държава се включи в списъка от страни, от които алоджии от Разградско са получавали парични преводи срещу обещания за женитба или заради жалби за тежко социално положение.

Китаец е сред мъжете, изпратили пари на 34-годишния Гюнай Ахмед от Ясеновец. Между 2007 и 2009 г. той получил общо 115 900 лв. от жители на Германия, Турция, Холандия, САЩ, Швейцария, Кипър, Китай и Великобритания.
Контактите с тях били осъществявани от съпругата му, но преводите били на името на главата на семейството. Доходите от чужбина не са декларирани пред данъчните власти и това е закононарушението, заради което Гюнай Ахмед застана днес пред Окръжен съд-Разград. Процесът се гледа по съкратената процедура, пред съда мъжът обясни, че не знаел, че трябва да декларира този вид доход, разказа, че го правел заради здравословен проблем – има операция на белите дробове, пенсионер е по болест, няколко пъти годишно ходи на прегледи в Турция. Заради невнесените данъци в особено големи размери – 20 237,60 лв. – съдът постанови наказание от 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Гюнай Ахмед трябва да плати и разноските по досъдебното и съдебното производство: 440,60 лв. на ОДМВР-Разград; 108 лв. – на Прокуратурата на Република България и 257,76 лв. – на Окръжна прокуратура-Разград.

Преди Гюнай Ахмед и негова съселянка получи условна присъда по подобно обвинение. Неплатените данъци на 39-годишната Сидика Хасан са в големи размери – 3678,89 лв. Те са за приходи, получавани в същия период – 2007-2009 г. И този процес бе по съкратената процедура, подсъдимата се призна за виновна и също обясни, че не е знаела, че трябва да декларира доходите си от чужбина. Съдът постанови наказание от 6 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и плащане разноските по досъдебното и съдебното производство: 294,85 лв. – на ОДМВР-Разград; 108 лв. – на Прокуратурата на Република България и 254,88 лв. – на Окръжна прокуратура – Разград.

И двете решения подлежат на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна в срок от 15 дни.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии