вторник, 25 август 2015 г.

Двама крадци от Ветово отиват в затвора

Съдебна палата - Русе
Двама крадци от Ветово, извършили взломна кражба в чужд дом, отиват в затвора, е решил Русенският районен съд.


Те са сключили споразумение с прокуратурата, за одобряването на което са доведени в съдебната зала направо от затвора в Белене. В протокола от заседанието не е посочено, дали са били там заради друго престъпление или просто са ги държали заведението за лишаване от свобода до процеса.

Със защитата им пък се занимавали служебни адвокати, изцяло за сметка на българските данъкоплатци. За разлика от повечето подобни дела, на това присъствала и пострадалата – жена на 61 години. Единият от крадците й възстановил част от щетите – сумата от 105 лева, при нанесени вреди, изчислени от вещо лице, за общо 514 лева.

Съдът одобрил споразумението, но преди това предложил завишаване на уговорените между държавното обвинение и престъпниците присъди, които съдията сметнал за неоснователно ниски. След кратка почивка, по време на която защитниците се консултирали с подсъдимите и с прокурора, било взето решение наказанията да бъдат завишени.

Така първият крадец, който заедно с втория, извършвал престъпленията си точно по коледно-новогодишните празници на 2014-2015 година, бил осъден на 1 г. и 6 месеца, които ще изтърпи ефективно в затвор от закрит тип, при първоначален строг режим. Другият пък ще прекара зад решетките 8 месеца при същите условия.

Въпреки че щетите били частично възстановени, жената на практика не получли нищо за материалните си загуби. Каквато е практиката в България, стойността на нанесените щети била занижена от експертите, които отчитат фактори като това, че дадена стока не е нова, а използвана, гледат се най-ниските цени на пазара и т.н.

Реално крадците задигнали вещи, които струват много повече. Те разбили чуждия дом, от който отнесли родопски одеяла, юргани, печка за дърва и въглища, заедно с кюнците, топлообменник, прахосмукачка, килими, автоматична пералня, не се спрели дори пред стар телевизор „Юность“.

От присъдата на извършителите на взломната кражба е приспаднато времето, през което са били задържани.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.topnovini.bg

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии