понеделник, 21 септември 2015 г.

Четири гроба от преди 6 хилядолетия намериха в двора на бившето училище в Каменово

Некропол от преди 6200 години разкриха археолози в двора на бившето училище в разградското село Каменово.

Четирите гроба са били точно под спортната площадка в школото. Скелетите се покрити с дарове – керамични съдове, кремъчни сечива, накити от мъниста от мида спондилус, която се среща в Средиземноморието, а намирането им е доказателство за търговските отношения на Лудогорието с този район през 4200-4500 г. преди Христа – обяснява ръкодителят на разкопките доц.д-р Явор Бояджиев от Института по археология към БАН.

Разкопките са финансирани от Министерството на културата, започнали са преди седмица и още в първите дни са открити четирите скелета. Три от тях са на възрастни хора, единият – на дете. Поставени са свити в ембрионална поза, на лявата си страна, в посока изток-североизток. Върху едниия има керамични паници, боядисани в черно, червено и бяло, поставени с дъното нагоре. Върху другите има инструменти от кремък, а върху детския скелет – три мъниста от мида спондилус, вероятно част от герданче. Даровете са символични, предполага се, че са свързани със занаята на починалия. Предстоят антропологически изследвания на скелетите, според първоначалните наблюдения обаче хората от преди 6000 години не са се различавали много от съвременните – обяснява доц. д-р Бояджиев. Били са високи средно 167-173 см., средиземноморски тип, дошли са от Анатолия, но са се примесили с население, дошло от север от Дунава. Според Бояджиев смесването на култури в Североизточна България е дало тласък, обогатяват се културите, получава се бърз ръст на икономиката и търговията и за няколко стотин години регионът става център на Европа, по-късно обаче тази култура загива.

Един от белезите за развитието на региона са находките от разкопки през пролетта отново от село Каменово, където през 4500-4200 г. пр. Христа е имало работилница за сечива от кремък. Край близкото село Равно е находището от най-качествения кремък, който е бил много ценен преди хилядолетия, защото от него са произвеждани ножове, стъргалки, сърпове и други сечива. В различни райони на Стария континент има данни за находки на оръдия на труда от лудогорски кремък, били сме като Швеция днес по отношение на производството на стомана – смята доц. д-р Бояджиев.

Разкопките в Каменово продължават още една седмица, петима местни работници копаят под ръководството на Явор Бояджиев и Димитър Чернаков от Исторически музей-Русе, заместник-ръководител на експедицията е Дилен Дилов от Исторически музей-Разград.


dariknews.bg

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии