вторник, 22 декември 2015 г.

Потвърдиха ареста на разследван за убийство след масов бой в с.Брестовене

Състав на Апелативен съд Варна потвърди като законосъобразно и обосновано определение на Разградския окръжен съд от миналата седмица, с което е била потвърдена най-тежката процесуална мярка за принуда „задържане под стража” за Абедин Зекерие, разследван за убийството на Али Хакъ от с. Брестовене, община Завет, Разградска област.

Пресслужбата на съда припомня, че масово сбиване между два враждуващи ромски клана в селото на 22 юли тази година, завърши със смъртта на Хакъ.

Други трима са лекували тежки травми, получени в резултат на побоя. 37 годишният Абедин, баща на 4 деца е бил задържан незабавно и вече 5-ти месец е в ареста. Вторият обвиняем по същото досъдебно производство – Али Али е под парична гаранция в размер на 1000 лева, определена от Варненския апелативен съд в началото на м.август.

Защитата на обвиняемия твърди, че разследването не е събрало убедителни доказателства, че Зекерие има отношение към смъртта на Хакъ.

Според тях пострадалият мъж е предизвикал масовото сбиване, стрелял с пистолет по Зекерие и близките му и това довело до груповия побой. Прокуратурата обаче оспорва това твърдение, като посочва, че от м.юли до миналата седмица са събрани достатъчно много и нови гласни свидетелства, които обосновават предположението за авторството на деянието.

За да потвърди задържането под стража на обвиняемия Варненският апелативен съд ревизира основанията за законността на задържането му.

Втората съдебна инстанция споделя анализа на доказателствата и на Съдебно-медицинската експертиза на убития мъж, направен от съда в Разград. Той потвърждава правния извод, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, което законът квалифицира като тежко умишлено престъпно деяние и наказва със затвор от 10 до 20 години. Съдът намира, че е възможно правната квалификация да бъде променена в по-лека или в по-тежка, но единственият орган, който може да направи това е прокуратурата.

Строгата санкция на закона за умишлено убийство е основание за втория извод, че Зекерие може да се укрие от наказателно преследване.

Варненския апелативен съд намира, че естеството на деянието и на причините, довели да масовото сбиване, завършило със смъртта на един човек води до заключението, че обвиняемият може да извърши друго престъпление.

Съдът споделя и основанията на съда в Разград, който е определил 2-вумесечен срок, в който Зекерие не може да подава молба за изменение на мярката за неотклонение.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава ареста на за Абедин Зекерие, разследван за убийството на Али Хакъ от с. Брестовене е окончателно.


topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии