сряда, 13 януари 2016 г.

Чудо: Новоизбран кмет поиска нови честни избори

Кметът на село Мъдрево поиска от Административния съд в Разград да обяви избора му за незаконен и да насрочи нови избори.

Това стана по време на съдебен процес, заведен от опонента му Ибрям Ялама от ДПС, който от четири мандата управлява населеното място. На вота на 25 октомври миналата година той изгуби с 316 на 319 гласа от Салим Мустафа от коалиция „Време за промяна“. В съдебна зала обаче бюлетините бяха преброени отново, част от недействителните се оказаха действителни и бе установен различен резултат – 336 на 319 в полза на Ялама.
Установени бяха и други нарушения: 11 избиратели с придружители не са гласували, а придружителите им са влезли сами в тъмната стаичка; 7 човека с адресна регистрация в Кубрат са дописани в избирателните списъци без да е ясно дали не са гласували за селски кмет; графологическа експертиза установи, че сред гласувалите по настоящ адрес 15 човека на четирима подписите под заявленията за гласуване са неистински.

Заради установените нарушения представителят на прокуратурата – заместник-окръжният прокурор Тихомир Тодоров поиска отмяна на изборния резултат и насрочване на нови вот в Мъдрево. Същото поискаха и адвокатите на заинтересованото лице – избрания кмет Салим Мустафа. Той самият обяви, че иска да е избран с честни избори, каза, че не иска служебна победа. Разказа, че съперникът му споделил, че вече се отказал, но „отгоре“ го натискали да продължи делото. Според Мустафа при нови избори в Мъдрево опонентът му от ДПС ще е друг.

Адвокатът на Ялама призна част от нарушенията, но защити тезата, че те са дребни и не влияят на изборния резултат, поиска обаче от съда да признае резултата от повторното преброяване и да укаже на ОИК-Кубрат да излезе с ново решение, с което кандидатът от ДПС да бъде признат за избран.

На третата възможна позиция в този процес бе председателят на ОИК-Кубрат Мариета Борисова, която призова съдът да се потвърди решението на комисията за избор на Мустафа.

Съдия Таня Дамянова обяви, че ще се произнесе в срок.

Жалбите за касиране на изборни резултати в Разградско след последния местен вот, бяха общо 10, само една завърши с очаквания от жалбоподателя резултат – отменен бе вота в село Каменар.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии