неделя, 5 юни 2016 г.

Изборният ден в Каменар и Мъдрево е започнал нормално, няма сигнали за нарушения

Изборният ден в двете разградски села, където се провеждат избори за кмет на кметство е започнал нормално, няма сигнали и жалби за нарушения.

Председателят на Общинската избирателна комисия в Лозница Румяна Костадинова съобщи, че към момента за кмет на Каменар своя вот са упражнили близо 70 души от имащите право на глас 476 избиратели.

Кандидатите за кметския пост са трима - Ниязи Хюсеин от ДПС, Ерол Тахсин от ГЕРБ и Емилиян Емилиянов от Реформаторския блок. Вотът се осъществява в една секция.

До нови избори в населеното място се стигна, след като Административният съд в Разград обяви за недействителен избора на Ерол Тахсин от ДПС за кмет на Каменар. Резултатът от изборите беше обжалван от загубилия Ниязи Хюсеин, независим кандидат за кмет на селото. Според представения протокол на ОИК-Лозница Хюсеин е получил 160, а Ерол Тахсин - 161 действителни гласа.

Магистратите признаха, че оспорените протоколи на секционната избирателна комисия са неистински и отразените в тях данни са неверни, тъй като не отговарят на установените в хода на процеса данни за броя на гласувалите избиратели и броя на намерените в избирателната кутия бюлетини. Освен това съдът констатира, че по време на изборния процес са допуснати редица съществени нарушения на изборните правила и норми, които водят до опорочаване на решението на Общинската избирателна комисия и до подмяна на вота на избирателите.

Решението на Разградския административен съд за касиране на изборите за кмет на лознишкото село Каменар бе потвърдено и от Върховния административен съд.

Жителите на кубратското село Мъдрево ще избират между Салим Мустафа от коалиция "Време за промяна" и Мустафа Ялама от ДПС. По думите на председателя на Общинската избирателна комисия в Кубрат Мариета Борисова избирателната активност в селото към момента е много висока, като само в една от секциите своя вот са упражнили повече от 100 души. Право на глас в селото имат 842 души. Избирателните секции са три, като едната е подвижна.

Повторният вот в селото се наложи, след като Административният съд в Разград обяви за недействителен избора на Салим Мустафа от коалиция „Време за промяна” за кмет на Мъдрево. Решението на разградските магистрати бе потвърдено и от Върховния административен съд. В началото на март пък ОИК-Кубрат прекрати предсрочно пълномощията на Мустафа. Решението бе взето, след като стана ясно, че той не е преустановил дейността си като управител и съдружник в търговско дружество след избирането му за кмет. Впоследствие Салим Мустафа отстрани нередностите и бе избран от Общинския съвет за временно изпълняващ длъжността кмет на Мъдрево до провеждането на нови избори в селото.


topnovini.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии