понеделник, 20 юни 2016 г.

Депутат пита Вежди Рашидов за реконструкцията на джамията „Ибрахим паша”

Джамията "Ибрахим паша"
Народният представител Гюнай Хюсмен е отправил питане до министъра на културата Вежди Рашидов относно реконструкцията на покрива и цялостната фасада на джамията "Ибрахим паша" в центъра на Разград.

Той смята, че вече е крайно наложително да се обърне внимание на този културен паметник.

Джамията е построена през 1616 година. Включена в Списъка на паметниците на културата и обявена за „народна старина” в Държавен вестник, бр.69 от 1927 година. Тя е трета по големина на Балканския полуостров и втора по големина в България, след Томбул джамия в Шумен. Към настоящия момент обаче джамията, която е обявена за паметник на културата и е включена в каталога на Юнеско, е затворена за посетители и вярващи, се казва в отправеното питане на депутата.

Гюнай Хюсмен посочва, че от години храмът е в много лошо състояние, художествените орнаменти по фасадата на сградата са разрушени, а покривната конструкция е обрасла с дървета и храсти, които разрушават и правят опасен купола на храма. Той обръща внимание на министър Решидов, че към момента не са предприети никакви реставрационни дейности и мерки, свързани със съхранението, опазването и поддръжката на този обект, включен в паметниците на културта в България.

Народният представител отбелязва, че отравя този парламентарен въпрос към министъра след обаждане на жителка на Разград, с повече от 20 години професионален опит в строително-проектантските дейности. Тя с тревога му е съобщила, че от етажа на жилищната кооперация, в която живее се вижда обраслата растителност по покрива на джамията, което ще доведе до разрушаване на покривната кострукция на храма.

Конкретните въпроси на Гюнай Хюсмен към министър Рашидов са следните:

1. Има ли и намерение Министерството на културата да направи реставрация и ремонт на джамията „Ибрахим паша” в Разград и в какви срокове? 2. Ако в момента не е възможно да започнат тези дейности, то е необходимо да се предприемат спешни мерки за премахване назатревените участъци от покривната конструкция на храма. В какви срокове е възможно това да се случи?

Народният представител е пожелал отговорите да му бъдат представени в устен вид, като планираната дата на отговор е 24 юни.


topnovini.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии