събота, 13 август 2016 г.

Пет часа гасиха голям пожар край Севар, после пламна пак

пожар в землището на село Севар
Пет часа продължи гасенето на голям пожар в землището на село Севар вчера, а час след като огнеборците си тръгнаха пламна друго огнище – разказа за Дарик-Разград кметът на кубратското село Сузана Солакова.

И двата инцидента са вписани в ежедневната справка на Регионални дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград като пожари в сухи треви без нанесени щети.
На място обаче беше страшно – коментира Солакова.

Първият сигнал е подаден в 15,16 ч. Горели сухи треви между Мъдрево и Севар. Огънят пълзял към селото и към близките ниви с царевица и слънчоглед. Първата пожарна пристигнала след 10 минути, оказало се обаче, че не е достатъчна и дошла и втора. Макар и открит, участъкът е в котловина и е трудно достъпен за колите на огнеборците, затова гасенето е било трудно. Включили се и между 20 и 30 местни жители, които гасели с клони, цистерна с вода предоставил и местният земеделец Хамза Чакър. Огънят се разпрострял на площ над 1000 дка, стигнал и до дворовете на две необитаеми къщи в покрайнините на селото,

Пламъците в целия участък са загасени към 20,00 ч., пожарникарите си тръгнали, за да се върнат след втори сигнал от Севар в 21,09 ч. Новото огнище било в участък с черешови дървета, тяхното гасене станало по-бързо, тъй като и природата помогнала – завалял дъжд.

Справихме се заедно – с удовлетворение, но и все още с притеснение от надвисналата над селото опасна стихия обобщава Сузана Солакова.

Причините за пожара край Севар са неясни, най-вероятната е, че е огънят е тръгнал от стърнище.

Във вчерашния ден пожарникарите от Разградско са гасили още 8 пожара в сухи треви – край Ясеновец, Завет, Желязковец, Райнино, Подайва, Делчево, Духовец и Каменар.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии