четвъртък, 17 ноември 2016 г.

7 задържани при акцията на Дунав мост, работели на принципа „малки суми, но редовно“

Митница
Седем гранични полицаи са задържани за 72 часа при вчерашната акция на ГКПП „Дунав мост”, за която ТВН първи съобщи.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, групата се е занимавала с корупционни престъпления, искания и получавания на подкупи.

В рамките на разследването са използвани СРС-та, прокуратурата разполага и с доказателства от видео наблюдение и аудио записи. Разпитани са и около 10 свидетели, двама от които пред съдия от Специализирания Наказателен съд.

В рамките на операцията са били извършени 7 претърсвания в жилищата на задържаните лица, автомобилите им, както и лични обиски. С белязани пари е преминал свидетел през пункта на Дунав мост. Полицейският служител е определил сумата, за да не се прави щателна митническа проверка на автомобил. Парите, на стойност 20 евро, са били открити лицето след обиска му, като са оставили следи и по ръцете на граничаря. 3 претърсвания са били извършени при условия на неотложност. При едно от тях в жилището на граничен полицай са открити общо 20 000 лв. от различна валута. Във всяко едно от лицата са открити пари, чиито произход предстои да бъде доказан. На някои от 7-те обвиняеми предстои да се повдигнат вторични престъпления, за индивидуални престъпления.

Служителите на граничния пункт действали на принципа „малки суми, но редовно“, поясни Иван Гешев, председател на Специализираната прокуратура. По думите му, използвана е митничарската схема, както парите се събират в края на смяната и се разпределят нагоре по веригата. Шефът на Специализираната прокуратура не пропусна да изтъкне, че служителите на граничния пункт не са искали и не са получавали парични суми.


tvn.bg

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии