четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Повече от 20 сигнала срещу кмета на Ветово подали в прокуратурата от Общинския съвет

прокуратура
Повече от 20 сигнала са подадени до окръжна прокуратура Русе срещу действия и решения на кмета на Ветово Георги Георгиев, съобщи председателят на Общинския съвет във Ветово д-р Мехмед Мехмед.

 „За съжаление досега няма реакция и отговор, а от бездействието на държавните институции и от това, че закона не се прилага страдаме ние в общината, коментира той.
Мехмед Мехмед и колегите му Димитър Денев и Пламен Пенчев дадоха примери от последните месеци. Един от тях е свързан с обществената поръчка за снегопочистването. Старият договор е изтекъл на 31 декември 2016 г., а новата поръчка е обявена на 9 януари. Докато се сключи новият договор Общината поне месец е без фирма-изпълнител за зимно поддържане, а и това е предпоставка за груби злоупотреби“, обясниха съветниците.

Те дадоха пример и с училището във Ветово, санирането на което продължава месеци наред заради неуредици. В началото се явяват 17 фирми-кандидати за изпълнение на обществената поръчка, но всичките са отстранени. Новата поръчка печели фирма, която обещава ремонт за 70 дни. Дейностите започват на 25 октомври и още не са приключили, въпреки изтеклия срок. Общинските съветници разказаха още, че тази година бюджетът на Община Ветово е приет от първия път. След 12-часово заседание на 30 януари съветниците са одобрили сумата от малко над 8 800 000 лв., което е с 370 хиляди по-малко от предварителната рамка, подадена от кмета. Той самият не е присъствал на заседанието, а според тях е почти сигурно, че Георгиев ще обжалва решението.

Мехмед, Денев и Пенчев съобщиха още, че Общинският съвет не знае какъв е размерът на заплатата на кмета на Общината и на кметовете на кметства, защото няма подадена официална информация за това. Знае се, че на щат в Общината са 65 души, но не се знае разпределението им в структурата и техните възнаграждения. Инициативата за актуализирането на заплащането е изключително в правомощията на кмета и е редно той да направи стъпката, което не се случва. „Абсурдите са потресаващи и не са отсега, имаме един самозабравил се местен феодал, който продължава да прогонва умни и кадърни хора от Общината“, коментираха още съветниците и призоваха прокуратурата да си свърши работата.dariknews.bg

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии