неделя, 7 май 2017 г.

На карнавал в Мъдрево пяха и играха за плодородие през годината и дъждът заваля

На традиционния карнавал в Мъдрево послучай празника Хъдрелез жени се маскираха като мъже и коне, пяха и танцуваха, за да поканят плодородието в региона и насред обичая заваля пролетен дъжд.

„Всяка капка дъжд е жълтица“ – казват местните. Дъждът не развали настроението на празника, тъй като се оказа на облак, спря след минути и карнавалът продължи.
За първа година в традициите организирано се включиха и младите хора от село Мъдрево.

Досега само възрастните пазеха обичаите във второто по големина в България къзълбашко или алианско село. Сега към тях се присъединиха и младите самодейци към читалище „Нов живот“ – разказва инициаторът това да се случи Камбер Мюмюн. Той е на 21 години, студент е в Русе, но държи в родното му село да се пазят традициите. Младите се учат от бабите, 69-годишната Фатме Инел допълва младежа.
Дъждът наистина се появява насред празника, но за кратко и само затвърждава вярата на местните в традициите им.
Празникът Хъдрелез започва на 6 май, когато две първородни дъщери обикалят селото и в менче събират нишани от жените. На следващия ден една от тях под покривало, гледайки герданчетата и другите нишани в огледало, ги вади един по един, а другата нарича какво ще се случи на собственичката през годината.

Преди този обичай площадът пред читалището е огласен от традиционни песни и танци. Действието се развива близо до един от символите на Мъдрево – паметната плоча на легендарния борец Абюдюн Хюсеинов, известен с прозвището „Скрита сила“, което име носи и местният футболен отбор.
Част от песните са любовни и меланхолични, а друга част са забавни и предизвикват смях в публиката. Като тази за петела.
Публиката са предимно мъже, максимално отдалечени от събитията. Встрани е и кметът на община Кубрат Алкин Неби, за малко го включват в ритуала. След песните излизат маскираните като коне и мъже жени. Води ги каручка с понито Вихър, в която се возят двама цигани, които подковават конете. Жените с нарисувани мустаци държат върбови клонки и с тях удрят зрителите за здраве. Така не бе пропуснат и общинският кмет.
На площада има и люлка, наподобяваща гергьовската, на нея се люлеят момите за здраве.

Чуйте още от прикачения звуков файл.


На карнавал в Мъдрево пяха и играха за плодородие през годината и дъждът заваля




dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии