петък, 7 декември 2018 г.

Община Кубрат остава без вода, ако местният парламент не приема днес предложение на Енергото заради 3 милиона лева дълг

ЕНЕРГО-ПРО спира доставката на електроенергия на ВиК „Меден кладенец“ в град Кубрат - съобщават от пресслужбата на електроснабдителното дружество.

Опасността град Кубрат и още 17 населени места да останат без вода е заради дълг от над 3 милиона лева - уточняват от там.

ЕНЕРГО-ПРО Продажби предложи на община Кубрат, която е 100% собственик на водоснабдителното дружество „Меден кладенец“, да гарантира изплащането на непогасените задължения за доставка на електроенергия.
Електроснабдителната компания предлага на Общинския съвет да гласува споразумителен протокол на обявеното за днес, 7 декември 2018 г., заседание на общинските съветници.

По информация, с която ЕНЕРГО-ПРО Продажби разполага, се очаква от 1 януари 2019 г. ВиК услугите на територията, обслужвана от община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация „Водоснабдяване-Дунав - Разград. Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК „Меден кладенец“ и при липсата на активи, неговите задължения стават несъбираеми.

Общинското водоснабдително дружество “Меден кладенец“ дължи на ЕНЕРГО-ПРО над 3 милиона лева за неплатени сметки за ток. Дългът е натрупан в продължение на повече от пет години от електропотреблението на помпени станции, пречиствателни станции и дълбок сондаж на територията на община Кубрат. В рамките на този период ЕНЕРГО-ПРО винаги е търсило решения, приемливи и за двете страни, при отчитане на финансовите затруднения на ВиК „Меден кладенец и Общината.

Воден е открит диалог с всички страни за справедливо разрешаване на създалата се ситуация като са предоставяни различни варианти за разсрочване на натрупания дълг. До момента Общината не реализира нито един от възможните варианти за решаване на проблема със задлъжнялостта на неговия оператор и по този начин допусна това нарастване на задълженията.

На 28 ноември 2018 г. ЕНЕРГО-ПРО Продажби отправи покана за доброволно плащане на натрупания дълг. Оттогава компанията води интензивен диалог с редица отговорни институции – КЕВР, Министерство на икономиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ДАНС в търсене на съдействие за справедливо решение на критичната ситуация.

След изчерпване на всички възможни мерки за разрешаване на създалия се казус, ЕНЕРГО-ПРО пристъпва към крайна мярка за спиране на доставката на електроенергия, за което ВиК „Меден кладенец“ е надлежно уведомен с предварително предупреждение от 28.11.2018 г. Този срок предостави необходимото време и възможност на кмета и Общинския съвет да вземат навременни обезпечителни мерки.

На 6 декември 2018 г. ЕНЕРГО-ПРО Продажби изпрати до Общинския съвет на Кубрат споразумителен протокол, в който електроснабдителното дружество дава поредно предложение за разсрочване на изплащането на дълга до края на 2019 година и настоява общината, като едноличен собственик на ВиК-дружеството, да стане гарант за това.

В случай че споразумителният протокол не бъде одобрен от общинския съвет, ЕНЕРГО-ПРО Продажби ще бъде принудено да пристъпи към спиране на доставката на електроенергия на административната сграда на ВиК „Меден кладенец“ на 10 декември, а на 12 декември 2018 г. на всички останали обекти на водоснабдителното дружество.

Общинският съвет може да приеме споразумението за разсрочване на дълга на заседание, насрочено за 7 декември и по този начин да предотврати крайната мярка прекъсване, планирана за следващата седмица.

Прекъсването на доставката на електрическа енергия може да доведе до липса на водоснабдяване както на град Кубрат, така и на още 17 населени места като Общината и ръководството на ВиК „Меден кладенец“ биха поели изцяло отговорността за това.

ЕНЕРГО-ПРО Продажби предприема тази крайна мярка, за да намали щетите, които понася в продължение на дълги години. Несъбраните вземания не са елемент от одобрените регулирани приходи на електроразпределението и крайната доставка с електрическа енергия.

Натрупаният дълг затруднява оперативната и инвестиционната работа на дружеството и поставя в неравностойно положение добросъвестните клиенти като създава предпоставки за дисбаланс на енергийната система в Североизточна България.

Заседанието на местния парламент е днес от 16:00 часа, то е изнесено, ще се проведе във Варна.




dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии