петък, 28 декември 2018 г.

Близо 50 кубика боклук изхвърлили при почистването на ДНА (СНИМКИ)

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен заедно със заместник-областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов и главния секретар на Областна администрация Михаил Тодоров представи на местните журналисти състоянието на сградата на бившия Гарнизонен клуб (ДНА), както и идеите си за възстановяването и използването на архитектурно-строителния паметник.

Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
Областният управител обори коментарите, тиражирани в уважавания от него вестник „Екип 7“ от добрия журналист, но и политик Митко Ханчев, относно други възможности за използването на сградата, а не за Областна администрация.

Според г-н Хюсмен, с предоставянето на Областния управител на сградата на ДНА се решава проблем, нерешен с десетилетия и създаващ опасност за живота и здравето на жителите и гостите на Разград, спасява се самата сграда и се осигурява поддръжката й.

В цяла Европа държавните институции са настанени в сгради с достолепен вид, вдъхващи авторитет и респект.

Един от аргументите, с които бе поискано от Министерски съвет да предостави сградата на Областна администрация, бе подобряване обслужването на гражданите - с осигурен достъп за хора с увреждания и отпадане на пропускателния режим от сградата, където понастоящем се намира институцията, ще се предвидят и места за паркиране.

Предстои увеличаване на услугите, които предоставя Областна администрация, от началото на 2019 г. ще се издават и апостили, каквито за предходните две години в общините от региона са издадени на близо 3000 човека – съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова. Залата, която съществува и в момента в сградата на ДНА, няма да се превърне в чиновнически кабинети, а ще остане зала за обществени събития - увери г-н Хюсмен.

Областна администрация и в момента предоставя безвъзмездно залата си за пресконференции за ползване от неправителствени организации и други институции. Областният управител допълни, че зали и помещения за културни събития, като в началото на 20 в. в Разград има достатъчно – Общинския културен център, читалище „Развитие“, Художествената галерия и други.

Г-н Хюсмен бе категоричен, че няма никакъв личен интерес от предоставянето на сградата на институцията Областен управител, нещо повече – той лично няма да се възползва от комфорта в нея, тъй като длъжността е мандатна, а ще е необходим сериозен ремонт за възстановяването на сградата, което ще отнеме време, г-н Хюсмен заяви, че се надява ремонтът да се случи за една година, но си дава сметка, че това е кратък срок.

Първата стъпка ще е ангажиране на архитект, който да извърши вътрешното оформление на сградата съобразно функциите и нуждите на администрацията. Областният управител изрази надежда, че правителството ще осигури финансиране за ремонта, но заяви, че ще се търсят и други възможности за финансиране.

Смятам, че решението на Министерски съвет и на Министерството на отбраната е държавническо, тъй като това е най-добрият начин държавата да запази този паметник, в европейските държави институциите са в старинни сгради, които всяват респект и авторитет – каза г-н Хюсмен.

Той благодари на министър-председателя Бойко Борисов и правителството за взетото решение. Изказа благодарност и към заместник областния управител Евгени Драганов, който бе пряко ангажиран с казуса и осъществяваше комуникацията с министерствата с отношение към него. Г-н Драганов бе ангажиран и с вече стартиралото обезопасяване и почистване на сградата, в която се беше самонастанил клошар.

От нея са изхвърлени 7 контейнера боклук, всеки с вместимост по 7 кубика. Г-н Драганов също коментира, че културният живот на Разград няма да пострада от настаняването на Областна администрация в тази сграда, тъй като в нея ще бъде оформена многофункционална зала, която ще е от полза на бизнеса, неправителствения сектор и държавните институции. Г-н Драганов допълни още, че за военното дело в региона ще напомня паметен знак, чието поставяне предстои на мястото на бившите поделения.

Припомняме, че на последното си за годината заседание Министерски съвет реши: „Поради отпаднала нужда от Министерство на отбраната се отнема имот - публична държавна собственост, находящ се в гр. Разград, ул. „Св. Св. Кирил и Методий'" № 6, представляващ поземлен имот с площ от 713 кв. м и застроените в него 3 сгради. Имотът преминава в управление на Областния управител на област Разград и ще се ползва от областната администрация за изпълнение на функциите й.“.




dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии