събота, 26 януари 2019 г.

С ефективни присъди завърши делото за убийството в Брестовене, подсъдимите ще обжалват

С осъдителни присъди завърши в Окръжен съд-Разград процесът за убийството на 26-годишен мъж от Брестовене, станало преди близо 4 години.

Защитата на двамата подсъдими заяви, че присъдата ще бъде обжалвана на следваща инстанция.
Разширеният състав на Окръжен съд-Разград призна двамата подсъдими – 39-годишните Абедин Зекерие от Брестовене и Алеко Герджиков от Драгомъж – за виновни в обвинението, че в съучастие двамата и с неизвестни лица са извършили умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, а ги оправда по тази част от обвинението, според която, престъплението е извършено по хулигански подбуди.
Разликата е в оръжията, които са използвали двамата – Абедин Зекерие е участвал в побоя с дървен сап и метален бокс, а Алеко Герджиков – с дървен сап и метална част на земеделско сечиво. Различно е и наказанието за двамата - Абедин Зекерие е присъда от 18 години и 6 месеца при първоначално строг режим на изтърпяване, а Алеко Герджиков – с 18 години при същия режим. Двамата солидарно трябва да платят разноските по разследването, извършени от ОДМВР-Разград – 22 100,57 лв., а на Окръжен съд-Разград за съдебните разноски – 2 837,96 лв.

Припомняме, че престъплението бе извършено на 22 юли 2015 г. Тогава 26-годишният Али Хакъ бил нападнат пред аптеката в Брестовене, поводът бил стара вражда между неговия род и този на Абедин Зекерие.
Нападателите били с дървени сапове, нападнатият извадил бухалка, а също и стрелял във въздуха със сигнален пистолет. Това привлякло вниманието на още техни съселяни от двата рода и в мелето се присъединили още мъже с бухалки и сапове. Али Хакъ починал в болницата заради множеството тежки рани по главата, единият сап се счупил на парчета, от ударите пострадали при инцидента още неколцина от участниците във въргала.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок. Прокурор Емилиян Грънчаров заяви, че съдебното решение е близо до неговото предложение за наказание – по 20 години затвор – затова няма да протестира присъдата. Защитниците на двамата подсъдими обаче бяха категорични, че ще обжалват решението на съда. Според адвокат Стоян Димитров – защитник на Абедин Зекерие – смъртта на Али Хакъ не е следствие от деянията на подсъдимите. Според защитата се касае за много усложнено деяние, в което участват голям брой хора и прокуратурата е допуснала грешка, като е предала на съд двамата подсъдими.

Прокурорът поиска да бъде изменена мярката за постоянно задържане на двамата в ареста, в момента тя е домашен арест за Абедин Зекерие и парична гаранция за Алеко Герджиков. Адвокатите изтъкнаха, че подзащитните им са били процесуално изрядни, като са се явявали на всички съдебни заседания и нямат намерение да се укриват. След кратко заседание съдът реши мерките за неотклонение да не се променят.




dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии