сряда, 24 април 2019 г.

Гинеколог от Русе осъден на пробация, продавал „зелени“ рецепти

Акушер-гинеколог от АГ-комплекса към УМБАЛ „Канев“ в Русе ще работи 3 години като ординатор в здравното заведение, без това време да му се признава за трудов стаж.

Това е постановил състав на наказателно отделение на Окръжния съд в Русе по отношение на д-р Петър Зарзаланов. Протоколът от заседанието е публикуван на сайта на съда. Наказанието е за това, че в продължение на 5 години, от 2012-а до 2017 година лекарят е подписал повече от 150 от т.н. „зелени“ рецепти за лекарства, съдържащи наркотични вещества.


Работата на прокуратурата започнала през 2017 година, когато бил получен сигнал за нерегламентирано предписване от д-р Зарзаланов на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества. По разпореждане на главния прокурор с цел обективно установяване на фактите и обстоятелствата по случая, работата била поверена на Окръжна прокуратура – Пловдив. По време на следствието било установено, че лекарят е изписвал лекарства, съдържащи опиати и успокоителни, които водят до зависимост, като нарушението му е по чл. 354 б от Наказателния кодекс, който наказва медицински лица, които подпомагат другиго в употребата на наркотични вещества. Сред пациентите на акушер-гинеколога Петър Зарзаланов е имало и мъже, но за всички липсват амбулаторни листи за прегледи.

Д-р Зарзаланов е сключил споразумение с Окръжна прокуратура – Пловдив, признал се е за виновен и в крайна сметка му е наложено наказание “пробация” с всички ограничителни мерки плюс 3-годишен “поправителен труд” като ординатор в Университетска болница “Канев” в Русе, който няма да му се зачита за трудов стаж, а 10 процента от възнаграждението ще му се удържа в полза на държаавата.

Миналата година д-р Зарзаланов беше сред номинираните за „Лекар на годината“ от пациентите на УМБАЛ „Канев“, в рамките на инициативата „Златни ръце, добро сърце“.


tvn.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии