неделя, 26 май 2019 г.

Гласуваме за евродепутати днес

113 107 са избирателите в Разградско с право на глас за евровота. Те са по-малко спрямо предишния избор на представители на България в Европейския парламент през 2014 г. с 3461 – колкото населението на голямо село в Лудогорието.

По общини гласоподавателите са съответно: 47 051 – в Разград; 20 147 – в Исперих, 16 875 – в Кубрат, 9280 – в Завет, 8185 – в Лозница, 6385 – в Самуил, 5174 – в Цар Калоян.
Ще се гласуват в 202 секции, от които 6 подвижни, 4 – в Кубрат и 2 – в Цар Калоян.
124 600 са бюлетините,отпечатани за региона. Машинно гласуване ще има възможност да се провежда в една четвърт от секциите – 51.
В деня за размисъл нямаше подадени сигнали за изборни нарушения, РИК предимно вземаше решения за замяна на членове на секционни комисии – обясни председателят на комисията Хабибе Расим. Не беше чак толкова спокойно по време на предизборната кампания. Общо 7 сигнала за изборни нарушения бяха подадени в РИК, уважен бе само един – за поставяне на агитационни материали на нерегламентирани за това места в десет селища: Брестовене, Медовене, Задруга, Острово, Каменово, Йонково, Лудогорци, Завет, Исперих и Кубрат. РИК указа на кметовете на трите общини, в които са населените места - Завет, Кубрат и Исперих - да предприемат необходимите действия за премахването на агитационните материали, поставени на нерегламентираните за целта места. Останалите жалби бяха обявени за неоснователни. Те бяха подадени от различни политически сили, две касаеха консултациите за назначаване на секционни комисии, за нерегламентирана предизборна агитация в училище, за раздаване на агитационни материали от лица на видима възраст под 18 години, както и за предприемане на кампания от страна на селски кмет в община Самуил по заплашване на местните хора, наети по социални програми, че ако не гласуват пред него с отворена бюлетина за неговата политическа сила ще бъдат изключени от съответната социална програма. Най-дълго се проточи във времето, а и бе любопитна по същество жалбата за носене на отличителни знаци на партия и провеждане на предизборна агитация от страна на председателя на РИК-Разград. ЦИК е постановила отхвърлително решение, не е имало необходимото мнозинство нито да се обяви за основателна жалбата и да се наложи санкция между 20 и 200 лева, нито да се обяви за неоснователна. Това решение бе обжалвано от жалбоподателя и пред върховен административен съд, който се произнесе едва в края на предизборната кампания – на 21 май, като прие, че обжалването не е направено от заинтересовано лице.





dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии