вторник, 4 юни 2019 г.

Започна свещеният за мюсюлманите Рамазан Байрам

Свещеният Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам, започна след празничната молитва тази сутрин. Празникът продължава три дни.

Рамазан Байрам се чества след края на свещения месец Рамазан - месец на опрощението, покаянието и милосърдието, по време на който са забранени храненето и пиенето в светлата част от деня. По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери „ифтар“ за бедните.


Поверието разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

По традиция първият от трите празнични дни на Рамазан Байрам се чества с най-близките. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях и им искат прошка.

Курбан Байрам пък е след 70 дни. Тази година празникът ще се отбележи на 12 и 13 август.

Премиерът Бойко Борисов честити в личния си профил във facebook на мюсюлманите.

"Честит Рамазан байрам на всички мои приятели мюсюлмани! Бъдете живи и здрави!", написа Борисов в социалната мрежа.

Президентът Румен Радев също поздрави представителите на мюсюлманското изповедание в България по повод празника Рамазан Байрам.

„Мъдростта на празника учи на искрено милосърдие, осъзнато покаяние, споделяне на изпитанията и разкрива способността за съпричастност и единство в дните на радост, когато вярващите почитат дълговечни, съкровени за тях традиции“, се казва в поздравлението на държавния глава.

Президентът подчерта, че в основата на устойчивата българска култура на толерантност заляга съхранението на разбирателството и взаимното уважение между изповядващите различни религии.

„Вярвам, че отбелязването на Рамазан Байрам ще разкрие за пореден път обединяващата духовна сила на цялото ни общество“, се казва още в поздравлението на Румен Радев.






topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии