сряда, 10 юли 2019 г.

Всички домашни прасета в Русенско трябва да бъдат изклани в 10-дневен срок

До 10 дни да бъдат изклани всички домашни прасета в Русенско, отглеждани в животновъдни обекти тип "заден двор" - това гласи заповедта на областния управител на Русе Галин Григоров, която ще бъде издадена официално до края на деня, съобщи Григоров.

Причината е влошената епизоотична обстановка в съседни на Русе области. Отделно, около 25 процента от свиневъдството в България е в Русенския регион. В свинекомплексите в областта се отглеждат около 100 000 прасета.



Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле, където всички домашни прасета бяха изклани превантивно през миналата година. Григоров каза още, че след 10-дневния срок, ако заповедта не бъде спазена, ще се премине към принудително умъртвяване на домашните прасета на стопаните.

По думите на областния управител, ако болестта влезе в свинекомплексите или бъде констатирана в близост до тях, икономическите загуби ще бъдат катастрофални. Григоров коментира, че опасността от заразата не се приема достатъчно сериозно в малките населени места. Досега се е разчитало на засилена информационна кампания, но и тя се е оказала недостатъчна.

По тази причина е необходимо да се предприемат по-крути действия. Григоров обясни, че е в постоянен контакт както с всички заинтересовани страни, така и с другите областни управители от Северна България.




dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии