петък, 11 октомври 2019 г.

Бургуджиите от Ветово събрали 300 000 лева от телефонни измами

Осем души са привлечени като обвиняеми за организирана престъпна група след акцията във Ветово.

Около 300 000 лева е успяла да събере групата от ало измами. Събрани са доказателства, че групата е действала от декември 2018 година до сега. Шест от задържаните са от Ветово - те са били въртачи. Другите двама са мулета – от София и Стара Загора.

Задържаните са лица без осигурителен и трудов стаж, с нисък образователен ценз, от етническия етнос Бургуджии.

Претърсвания и изземвания са проведени на 13 адреса и на 12 автомобила. Иззети са 50 мобилни телефона, 30 SIM карти, включително и румънски, газови пистолета с боеприпаси, разписки и платежни нареждания и 8 изключително луксозни автомобила.

При претърсване на тавана на къщата на един от задържаните е открита разфасовка от 400 грама тортил. Друг пък криел парите в жилището на баба си. Там в чорап, скрит в дамска чатна, е открита сумата от 7 000 лева., разкри говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Парите от престъпната дейност били влагани в скъпи автомобили, скъпи мебели и имоти. Телефонните измамници харчили, придобитите от жертвите си средства, по ресторанти и казина.


Възложена е данъчна ревизия. ДНСК пък ще проверява законността на притежаваните от тях къщи, стана ясно от думите на Милева.

В процеса на разследване са събрани доказателства за шест измами, извършени от групата. При една от тях извършителите убедили възрастен мъж, че участва в секретна акция на полицията. Той дори се настанил в хотел, купил SIM карта, чрез която разговарял само с измамниците. Накрая изтеглил всичките си спестявания в размер на 130 000 лева, които оставил на различни места в столицата.

Парите, които измамниците прибирали, били оставяни от жертвите под пейки и в кошчета до молове. Процесът се следял от мулетата, които комуникирали помежду си чрез кодове и пароли.

Интересен елемент от разследването е, че едно от мулетата в схемата, бил много близък приятел с един от обвинените за двойното убийство в Негован. Двамата били комшии и пътували заедно до Румъния. Целта на пътуванията били да изнесат парите от престъпната дейност в северната ни съседка. Там те ги оставяли в улични канавки и под билбордове.

Няма данни обаче, че задържания е свързан с убийствата на мъжа и жената в Негован. Милева и Терзиев обаче отказаха да уточнят за кой от двамата обвинени в убийствата става въпрос.

Терзийски похвали и зам.-главния прокурор Иван Гешев, че благодарение на неговата личната ангажираност, разследващите в Румъния били информирани за акцията срещу телефонните измами.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии