понеделник, 10 февруари 2020 г.

Осъдиха крадец, обрал 10 къщи в Сливо поле и Борисово

Подсъдимият е извършил деянията в условията на опасен рецидив само две години след излизането му от затвора, където излежал петгодишна присъда за грабеж.

Окончателна ефективна присъда за извършител на множество кражби

Окръжен съд – Русе потвърди наложеното наказание лишаване от свобода за срок от четири години при първоначален строг режим на И. Ц. за извършените десет кражби от необитавани къщи в гр. Сливо поле и с. Борисово в периода от 22.01.2019г. до 09.06.2019г.


Общата стойност на всички отнети вещи е 5319,60 лв., а подсъдимият е извършил деянията в условията на опасен рецидив само две години след излизането му от затвора, където излежал петгодишна присъда за грабеж.

Производството пред първоинстанционния съд е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като И. Ц. е признал изцяло фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт. Затова първоначално определеното наказание лишаване от свобода за срок от шест години е било намалено с една трета и е наложено лишаване от свобода за срок от четири години при първоначален строг режим, като е приспаднат срока на предварителното задържане, считано от 13.06.2019г.

Подсъдимият И. Ц. чрез защитника си е обжалвал тази присъда, посочвайки, че в мотивите не са съобразени част от смекчаващите вината обстоятелства и е предложил наказанието лишаване от свобода да бъде намалено под предвидения минимум, а за изтърпяването му да се определи първоначален общ режим. След анализ на всички доказателства по делото, въззивният съд счете, че определеното в атакуваната присъда наказание не само не е явно несправедливо, а напротив, в някаква степен е прекалено снизходително. „Подсъдимият И. Ц. няма образование, професия и съответни трудови навици, превърнал е извършването на престъпления в поминък, което сочи завишена степен на обществена опасност и неефективност на наложените до момента наказания.“ – с тези мотиви съдът прие доводите в жалбата за неоснователни и потвърди изцяло първоинстанционната присъда.

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.


dunavmost.com

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии