понеделник, 23 март 2020 г.

Автогара Русе пред затваряне

Междуградският автобусен транспорт в областта е в колапс

Междуградският автобусен транспорт в областта е в колапс след въвеждането на новите ограничителни мерки и създаването на контролни пунктове около Русе.

Превозвачи спряха да обслужват няколко автобусни линии от Русе, други пък ограничиха курсовете до ключови населени места. Причината е в намаления брой пътници, които престанаха да използват обществения транспорт заради извънредното положение, пише вестник Бряг.


"С 1 пътник няма как да тръгне превозно средство. В последните два дни 75% - 85% от автобусите спряха да пътуват", заяви Янко Янков - управител на Автогара-Юг.
„Положението е почти критично, възможно е да затворим автогарата, ако превозвачите решат да прекратят курсовете си. В момента най-много хора тръгват за и от София и Букурещ, но и тези линии са разредени. В събота имаше само 4 автобуса за столицата, но всеки ден ситуацията се влошава. Нали разбирате, че с 1 пътник няма как да тръгне превозното средство. Ето например фирмата, която осъществява превоза до Тръстеник и Батин имаше онзи ден толкова малко хора в автобуса, че дори такса „Сектор“ не можеше да си плати с продадените билети. Ние всеки ден дезинфекцираме, пръскаме с препарати, мерим температурата на служители и пътници, и го правим, въпреки че почти няма хора на перона или в чакалнята. Ако ситуацията не се промени, ще пуснем всички работници в отпуск. Засега в отпуск са 30% от персонала, но това са пенсионери, които имат и други доходи. Очаквам утре и във вторник превозвачите да ни информират за плановете си, за да преценим как и докога ще работим“, каза Янков.

"Взели сме на лизинг 50 коли, ако бизнесът продължи така още месец, ще върна колите

Междуселищният транспорт в областта е намален до минимум. До събота линиите се осъществяваха само по празнично разписание заради намаления брой пътници. „Хората вече се страхуват да пътуват и автобусите ни се изпразниха“, каза за собственикът на фирма „Евробус“ Ерджан Юсню, цитиран от вестник „Бряг“.

„В същото време ние трябва да плащаме нашите разходи – таксите за сектор, социални осигуровки на работещите, заплати. Сега пък и тол таксите са ни на главата, защото въпреки че не пътуваме, трябва да плащаме на мобилния оператор за GPS. Освен това снабдихме всички водачи с маски и ръкавици, доставихме дезинфектанти, за да се обеззаразяват автобусите в началото и в края на рейса. И докато разходите всеки ден растат, приходите ги няма никакви. С билетите на 4-5 пътници какво мога да си покрия? Горивото ли, винетката ли? А сме инвестирали в нови автобуси, взели сме на лизинг 50 коли. Ако бизнесът продължи така още месец, ще върна колите на лизинговата компания, защото не можем да си плащаме вноските. Тогава какво, пак на стария автопарк ли да разчитаме? И шофьори трябва да освобождавам. Вече повече от половината от тях са в отпуск. Засега в платен до 29 март. После ще видим. Такава криза досега не сме преживявали“, споделя превозвачът.

От утре, заради въвеждането на КПП-ата около Русе, драстично ще се ограничат всички курсове до различните населени места в областта. Линиите в Русенско ще бъдат обслужвани само от 3 автобуса на ден. Сутрин – за отиващите на работа, по обяд – за тези, на които им се налага да дойдат в Русе, и вечер – за връщащите се работници. Очаква се през следващите два неда кметовете на населените места в областта да получат от превозвачите писма за наложените промени в разписанието.

„Това е последният вариант, който мога да измисля, за да просъществува фирмата и да подсигуря превоз и работа на хората. Поне знам, че съм опитал всичко. Този график на движение ще важи за няколко дена. Твърде вероятно е в петък да спра всички автобуси, ако продължава така. Колкото и резерв да имаме, ако ситуацията не се подобри до средата на април, работниците ни ще отидат на борсата и превози няма да има“, заяви Юсню.


Срив има и в междуобластните линии.

До миналата седмица русенци разполагаха с три възможности за стигане до Бургас, от петък този маршрут вече е спрян. За Варна от два рейса на ден, сега е останал един, който обслужва и пътниците за Разград и Шумен. По тези маршрути се движат само микробуси, защото в тях пътуват не повече от 4-5 човека.

Ако русенци трябва да пътуват, по-добре е предварително да позвънят на информационната служба на автогарата, където данните за линиите са най-актуалните.





dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии