вторник, 17 март 2020 г.

УМБАЛ „Медика“ - Русе преглежда съмнителни пациенти извън болницата

УМБАЛ „Медика“ - Русе отделя съмнителни пациенти със симптоми на остри заразни заболявания от общия поток, който влиза в лечебното заведение.

За да се гарантират сигурността и здравето на хората, пред двата входа на болницата са поставени фургони, осигурени със съдействието на общината. Тези медицински контейнери ще играят ролята на един своеобразен филтър и се очаква да заработят днес следобед или утре, коментира управителят на УМБАЛ „Медика“ д-р Ивелин Йоцов, цитиран от Русе Медиа.



„Става дума за пациентите, които имат симптоми на заразни заболявания, висока температура, съобщават за контакт с техни близки, които се прибират от чужбина от рисковите държави и са под карантина. Те ще бъдат насочени към един специално разкрит в момента кабинет към спешно приемно отделение. В зависимост от това дали има риск да бъде развит от тях коронавирус или бъдат съмнителни за развитие на такова заболяване, ще бъдат изпратени с наш транспорт до Инфекциозно отделение на УМБАЛ „Канев“. Така мислим, че ще спомогнем доста за ограничаване на контактите на тези пациенти с всички останали, които влизат в лечебното заведение, а те никак не са малко“, обясни още д-р Йоцов. В медицинските фургони ще има инфрачервени термометри за мерене на температурата, обсъжда се и вариант и за термокамери.

Общината ще осигури и военна палатка, която ще се постави пред болницата.

„Това ще бъде временен пункт, където в определени часове ние ще събираме пакети, които ще бъдат надписани за различни пациенти в различни отделения. Правим го, за да може да бъдем в полза на пациентите и техните близки да не се тревожат, че не могат да им доставят определени необходими неща“, обясни административният директор на Лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова.

Болницата е въвела редица допълнителни мерки за превенция, но има притеснения от евентуалното спиране на доставките на материали и консумативи.

„Медицинските лица са най-застрашените и всъщност това ще бъде проблем, ако спрат доставките на материали, на консумативи, на защитно облекло, на маски. За мен държавата трябва първо да предпази медиците. Ние си купуваме маски и защитни облекла, в момента имаме 250, но те няма да стигнат. Просто държавата трябва наистина да направи много голяма поръчка и да зареди всички болници, всички общопрактикуващи лекари, всички медицински центрове, ДКЦ-та, независимо от тяхната собственост. Защото не само държавните болници, където в повечето случаи се намират инфекциозните отделения, а частните болници, ДКЦ-та, медицински центрове и общинските болници също са в готовност за реакция заради коронавируса“, каза още Алисе Муртезова.




dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии