четвъртък, 14 май 2020 г.

Първи заразен с COVID-19 лекар в Разград

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева информира, че има установен един случай на положителен за COVID-19 на лекар в Детско отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД, гр. Разград, след като, както вчера съобщихме, на персонала / лекари, мед. сестри и санитари/, който е бил в контакт с заразените 4-месечно бебе и неговата баба, са взети проби за наличие на COVID-19.

Лекарят е в добро общо състояние, лекува се у дома и е под домашна карантина за 28 дни.


Всички останали проби, взети на персонала, работещ в детското отделение са отрицателни. Изследванията са извършени с PCR тест в лабораторията на лечебното заведение. Предстои вземане на проби на контактните лица и връчване на предписание за спазване на задължителна 14-дневна карантина.

Това стана ясно днес, 14 май, на проведената в Областна администрация Разград пресконференция на РЗИ – Разград, в която участваха заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, както и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева и представителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Петър Тодоров.

С този случай заболелите от коронавируса в Област Разград вече са 10, като от тях 6 са от община Разград и 4 лица са от община Исперих. „Контактните лица в едното село са 13, а в другото – 4. След извършената пълна дезинфекция от утре детското отделение ще приема болни, информира още д-р Генева. Директорът на РЗИ – Разград допълни още, че под задължителна домашна карантина за 14 дни са поставени 753 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус. Изследвани с бързи тестове са 228 и с PCR тестове 32, работещи в социални институции в област Разград.

По време на срещата г-жа Црънгалова съобщи, че информацията, която Областна администрация предоставя на медиите и на обществеността е коректна и се базира само и единствено на получената такава от РЗИ – Разград. „Понякога се получава забавяне с информацията, защото изчакваме официалната такава от здравната инспекция. След като имаме вече PCR лаборатория в Разград, няма да се изпращат тестовете до други лаборатории, а ще се позоваваме на резултатите от нашата лаборатория“, допълни още заместник областният управител.

Д-р Петър Тодоров съобщи, че всеки пациент, който постъпва за лечение в Хирургично отделение на разградската болница се изследва за наличие на коронавирус. „До 8 часа днес са извършени 68 изследвания в лабораторията във Варна, 223 PCR теста в лабораторията в Разград, както и 287 бързи теста за антигени и 128 бързи теста за антитела“, информира още д-р Тодоров.

На проведената вчера работна среща в Областна администрация – Разград д-р Генева предложи да не се съобщават населените места, в които има потвърдени случаи на заболели от коронавируса, за да се запази психичното здраве на населението. В понеделник ще се проведе заседание на Областния оперативен щаб, където предложението ще се гласува от членовете му.

С оглед разнопосочната информация от институциите д-р Генева съобщи, че вече информацията ще се обобщава от РЗИ до 12 часа всеки работен ден и ще се публикува на интернет страницата на Областна администрация – Разград до 14 часа.





razgradnews.net

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии