събота, 10 октомври 2020 г.

Започва реставрацията на емблематична джамия в Разград

С официална церемония днес в Разград беше поставено началото на реставрацията на третата по големина на Балканския полуостров джамия "Ибрахим Паша".
 

Инвестиционният проект за консервация, реставрация и адаптация на храма е на стойност над два милиона лева и е финансиран от републиканския бюджет.
„Преди всичко, позволете ми да изразя задоволството си да присъствам на едно такова мероприятие, което е събрало хора от различен етнос, което има за цел да покаже единството, толерантността и добросъседството на българския народ.

 

Храмовете събират хората, без значение от техния етнос и религия. Храмовете имат за цел да обезпечат спокойствие на хората. Аз съм убеден, след като в Разград е имало толкова много джамии, обаче се е запазила тази. В това има мъдрост на Всевишния. Базирайки се на тази мъдрост аз съм убеден, че един ден, когато свърши реставрацията ще влезем вътре и ще направим намаз, ще се обърнем към Всевишния, да се помолим да запази Разград, да обезпечи щастието на Разград, на Лудогорието и на цяла България“, каза Мустафа Хаджи - главен мюфтия.
Сред официалните гости беше и министърът на културата Боил Банов.


„С огромно вълнение да бъда днес тук и аз ще се включа към пожеланията към строителя, дано всичко бъде извършено качествено, защото тази джамия го заслужава, Разград го заслужава. На добър час“, каза Боил Банов.
Той допълни, че е кощунство, че през годините храмът е оставен да се руши.
„Най-важното е нашите деца, техните деца, техните внуци да знаят, че държавата е застанала и зад православните църкви, но и зад джамиите, застанала е зад своята история, зад своите граждани, които може да са от различни етноси, но са граждани на тая държава“, каза още Боил Банов.


Храмът, който не функционира от началото на 70-те години на миналия век, е обявен за национален паметник на културата.
„Аз бях още много малка, идвах с баба си тук, вътре беше много хубаво, някъде 75-та година го затвориха за ремонт и от тогава е така, както го виждате", каза Адие Шеремед.
„Очакваме с нетърпение, за да стане ремонта. Толкова много се вълнуваме, че сърцето ни така подскача“, каза Вейсал Шеремед.


Семейство Шеремед е родом от региона, но от години живее в Истанбул.
„Видяхме във фейсбука, че ще има откриване и направо се качихме в колата и дойдохме“, каза още Вейсал Шеремед.


За да е успешна работата на изпълнителите, областният управител Гюнай Хюсмен плисна менче с вода. На церемонията присъстваха и първият секретар в посолството на Турция в София Есин Топчу, депутатът Десислава Атанасова и вицеконсулът в генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам.
 




tvshumen.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии