петък, 27 ноември 2020 г.

Кубратчани набират средства, за да върнат усмивката на Сами

И служителите на общинската администрация в Кубрат се включиха с финансови средства в подкрепа на двегодишния Самуил Петров, когото всички наричат Сами,съобщават от информационната служба на Община Кубрат. Слънчевото дете от Кубрат се нуждае от финансови средства за скъпо струващо лечение във Федерална република Германия. Всички близки на детенцето и местната общественост в Кубрат от месеци са впрегнали неимоверни сили в негова подкрепа.
В негова подкрепа на редовна сесия бяха дарени средства и от Общинският съвет в лудогорския град. За съжаление Сами е с глухота. През юни месец т.г. малчуганът претърпя операция за поставяне на кохлеарен имлант. Операцията е успешна, но чуваемостта се постига с изключително много рехабилитация, работа и търпение, които продължават с години, тъй като в началото детето се учи да чува, да се ориентира и да открива един съвсем нов за него свят. От месец септември с детето работят сурдопедагози (слухово-речеви рехабилитатори).
В столицата София Сами отбелязва напредък в поведенчески аспект. В момента семейството е в очакване за дата за технически настройки на процесора към импланта в германския град Хановер. Престоят там ще бъде три дни, в които ще се работи целодневно с рехабилитатори и терапевти, като на база техните наблюдения ще се коригират самите настройки. Очакванията са тази процедура да се извършва няколко пъти в годината.
За съжаление тревогите за Сами и семейството му не спират до тук – по време на едно от изследванията става ясно, че вестибуларния апарат не е развит правилно, което създава допълнителни затруднения. Детето има деформация в областта на раменния пояс, свързана с шийните прешлени и лопадка, подлежаща на оперативна корекция, за която в момента семейството активно търси информация и възможности за извършването й. Това не е просто козметична корекция, защото последствията могат да бъдат много, начело с гръбначни изкривявания и болка. В тази връзка Сами посещава и физикална рехабилитация, за да тренира равновесие, баланс, походка и други.
Приоритет на родителите към момента е да подсигурят за Сами активна рехабилитация в София и настройки в Германия. Целта е Сами да премине успешно през поставените пред него изпитания и да се наслаждава на щастливо детство, чувайки гласовете на близките си и шумовете наоколо. В подкрепа на детето вече е организиран базар. В подкрепа на Самуил вече са разкрити група и страница във Фейсбук, една от която се казва "Базар за усмивката на Сами". В негова подкрепа са поставени и кутии за дарения в търговски обекти и учреждения.
Всеки, който желае и има възможност да се включи в помощ на Сами и семейството му може да го направи по следните сметки:

Дарителска сметка
BG39STSA93000027298777
Самуил Александров Петров
или
BG88STSA93000027499267
Петя Валентинова Атанасова - майка.




briag.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии