вторник, 1 декември 2020 г.

От днес България е на първо място по смъртност в света


У нас пашата с джипа обикаля магистрали и се хвали с постижения, компенсациите за кризата са мижи да те лажем, помощи на човек не дават, разпределят само на свои фирми и т. н.

От днес България е на първо място в света по смъртност на 100 хил. души от Ковид-19, общо за последните две седмици. При положение, че гъстотата на населението у нас е 2 до 4 пъти по-малка в сравнение със Западна Европа.

Някои ще търсят причини в здравната система, други в това, че половината народ не спазва предпазни мерки, отрича ги, няма дисциплина и отговорност, трети - че мерките са калпави, непоследователни, и властите негласно ги неглижират, четвърти ще търсят причина в доц. Мангъров и последователите му, които подстрекават народа да ходи без маски и да не се пази и т. н.

Който иска, да търси причините. Едва ли ще има разбирателство по въпроса.

Интересно е друго - в началото на годината в България започнаха да се прибират емигранти от Испания, Италия, САЩ, защото у нас бяхме почти незасегнати от вируса, болниците не бяха препълнени като в Ню Йорк, Северна Италия, Испания. Рискът да се заразиш у нас беше нисък като в цяла Източна Европа. И много българи затова се прибраха, освен че някои бяха загубили работата си. Но постепенно задминахме по смъртност и заразени Гърция и бившите соц страни.

Сега ще стане обратното - българи ще почнат да бягат оттук, поради по-високия риск да се заразят и да не ги спасят в болницата. Може да се очаква нова емигрантска вълна, мотивирана и от това, че в чужбина по-бързо ще се възстановят, там дават помощи и хората оцеляват, дребните бизнеси - също. И в болниците смъртността е по-ниска.

У нас пашата с джипа обикаля магистрали и се хвали с постижения, компенсациите за кризата са мижи да те лажем, помощи на човек не дават, разпределят само на свои фирми и т. н.

И България продължава да е място, откъдето хората бягат.

Иван Бакалов

dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии