вторник, 29 декември 2020 г.

Авария остави без ток Дунав мост, главният кабел е откраднат преди години

Защо кабелът не е ремонтиран и не е пуснат отново ток към Дунав мост оттам за момента не е ясно

Дунав мост при Русе остана без ток за времето от 19.30 до 22 часа снощи

Причината е авария в трафопост, намираш се на територията на индустриална зона „Тегра“, бившето КТМ, откъдето се захранва идва захранването на граничния пункт, уточнява Русе Медия. Незабавно са сработили токозахранващите UPS устройства и реалното прекъсване на работата на служителите е било за не повече от 15-ина минути.

Проблемът обаче е, че въпросното захранване всъщност е резервното, а не основното, което трябва да снабдява с електричество Дунав мост. При изграждането на граничния пункт, както при всички стратегически обекти от национално значение, те задължително се подсигуряват с двойно електрозахранване по два лъча. Основният кабел, подаващ електроенергия към пункта, е бил изграден и положен в участъка от ТЕЦ-Русе към съоръжението. Преди повече от 12 години кабелът е бил прекъснат и нарязан вследствие на кражба и трасето до днес не е възстановено. Затова се е наложило захранването да става по „резервната“ линия от КТМ към моста. Защо кабелът не е ремонтиран и не е пуснат отново ток към Дунав мост оттам за момента не е ясно.

Работата на служителите на терминалите на ГКПП е подсигурена и от наличието на агрегати, които обаче се включват, ако липсата на електрозахранване е за продължителен период и при натоварен трафик.

dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии