събота, 5 декември 2020 г.

Заведения и хотели в Русе масово фалират

Повече от 40 са заведенията в Русе, обявили фалит след втория локдаун. Ресторантите, взели капаро за Нова година, в момента го връщат.

Над 40 заведения в Русе са фалирали и са обявени за продан, броени дни след второто им затваряне заради коронавируса

Половината от хотелите в града също затварят врати, защото нямат гости, предава БНТ.

Пълен колапс - с тези две думи хотелиерите и ресторантьорите в Русе описват ситуацията в бранша.

Заради неизплатени дългове към кредитори и търговски партньори много заведения отиват на принудителна продажба от частни съдебни изпълнители.

А собствениците на тези, които все още не са фалирали, са пуснали в неплатен отпуск служителите си. През януари, спрямо COVID ситуацията, ще решават дали да ги съкратят.

Заведенията, които са взели капаро за Коледа и Нова година, в момента го връщат.

От бранша прогнозират, че ресторантьорският бизнес ще е последният, който ще се възстанови след кризата, нищо, че е понесъл първи удара на епидемията.

Ресторантите и кафенетата в Русе са под ключ, а половината хотели зазимени.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе : "Вече има на т.нар. борса за недвижими имоти и по частни съдебни изпълнители над 40 заведения, които ще се продават. Това означава, че тези заведения никога повече няма да отворят".

Красимир Иванчев е кандидатствал по всички програми, за да осигури заплати на персонала си и да го задържи след локдауна. Смята обаче, че държавата трябва да подпомогне и работодателите. "В Австрия и в Германия направиха програми, които са 80% от оборота от миналата година да се дадат на собственика, за да има възможност той да си покрие всичките тези неща като режийни разходи и разходи за амортизации", допълва той.

Мая Русанова - собственик на хотел: "За съжаление, обаче, не ни затварят официално, затвориха само ресторантите, за да могат да си вървят всички данъци и такси".

Хотелът е одобрен по програмата 60:40. Парите от държавата обаче закъсняват. В момента чакат сумите за октомври.

"Излиза така, че за всички разходи и заплати ние за два месеца и половина - три напред трябва да имаме готови пари , които да даваме, след това да си ги чакаме… Реално ние сега имаме нужда от помощ, по-нататък всички ще са фалирали", допълва Русанова.

Браншът не среща разбиране и от доставчиците на комунални услуги, защото "там нямахме никакви отсрочки за плащане. Сумите са огромни за ток и за газ".

Хотелиерите и ресторантьорите казват, че вече не разчитат на празниците през декември, за да покрият разходите си някак през тази трудна година. Надяват се държавата да ги подкрепи, като облекчи данъците им за времето, когато не са работили, и да подпомогне договаряне за разсрочване на задълженията им.





dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии