събота, 24 април 2021 г.

Честит рожден ден на примата на българската естрада: Лили Иванова на 82

На 24 април рожден ден празнува Лили Иванова. Примата на българската естрада става на 82 години. Лили Иванова е синоним на професионализъм, феноменален талант, целеустременост и отдаване на публиката.

Тя е на върха повече от половин столетие  – хулена и възвеличавана.

Лили Иванова е родена в град Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна. По-късно работи като медицинска сестра.

От 1961 г. развива непрекъсната изпълнителска и концертна дейност, записва песни и албуми. Следват редица медийни изяви, участва в телевизионни програми, снима се във видеоклипове. В знак на уважение за приноса ѝ към българската популярна музика е наричана „Примата на българската естрада“.  

Първия си албум Лили Иванова издава по предложение на румънската фирма Electrecord през 1963 г., която е и първата дългосвиреща плоча на български изпълнител.

Първата ѝ песен е „Витоша” по музика и текст на Михаил Манолов. Следват „Адажио” по музика на Ангел Заберски и аранжимент на Иван Пеев и “Събота вечер” с музиката на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев.

По-късно идва признанието и от българската публика по време на концерт в зала Универсиада, където Лили Иванова е поканена за подгряващ изпълнител на рок група “Северните тигри” и Джейн Сверт. Публиката дълго вика на бис името на Лили и създава прецедент, превръщайки изявата ѝ в по-голям акцент от основните изпълнители.
 
През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден „Стара планина” I-ва степен за големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.
 
Лили Иванова е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт и собствен репертоар в историческата зала „Олимпия” в Париж, Франция, проведен на 9-и януари 2009. 





dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии