понеделник, 12 април 2021 г.

Пътят Русе-Кубрат трябва да е готов до края на лятото /ВИДЕО/

Ремонтът на пътя Русе-Кубрат трябва да приключи до края на лятото.  

Очакванията са това да се случи през юли, но заради валежите от дъжд и сняг през зимните месеци е възможно забавяне с около месец, ако изпълнителят не успее да го компенсира, каза директорът на Областно пътно управление-Русе инж.Стамен Савов.

Той обясни, че от есента, когато започнаха ремонтните дейности, те са спирали само при неподходящи атмосферните условия. „Във всички останали моменти дейността по ремонта си върви, пътят е затворен, на определени участъци, ако отидете да погледнете, дори има изкопи около 1-2 м. Подменя се основата на пътя в участъците, в които е предвидено това по проекта. Работи се и по моста при надлеза над жп линията Русе-Варна при 3-ти км,който е с дължина 64 м. Съоръжението е доста амортизирано и понеже е изпълнено преди много години, в момента се предприемат действие по неговото оздравяване и укрепване. Ще има излята нова бетонова плоча, ще се направят гредите, ще се подменят лагерите на конструкцията и впоследствие ще бъде положена нова асфалтова настилка“, обясни инж.Савов. На моста ще бъдат направени нова хидроизолация и дилатационни фуги, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

Ремонт върви и в село Червена вода в обхвата на републиканския път, който минава оттам. От ВиК-Русе са преценили, че се налага подмяна на инфраструктурата и там, където не е било предвидено по проекта. Затова една част от канализацията се подменя по проекта за ремонт на пътя, а друга – със собствени средства и сили от водното дружество.

Рехабилитацията на пътя Русе-Кубрат се извършва със средства на Оперативна програма „Региони в растеж“, като ремонтът обхваща

46,7 км в областите Русе и Разград. За по-бързото  реализиране на проекта трасето е разделено на два лота – 32 и 33, припомниха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В лот 33 е 25,2-километровият участък, който започва на 2 км преди с. Тетово, преминава през селата Тетово и Беловец и завършва в гр. Кубрат при пресичането с второкласния път II-49 Кубрат – Разград. Трасето в участъка между с. Тетово и с. Беловец , с дължина около 2 км, се измества, за да се избегнат стръмните и остри завои в района на кариерата. При 31-ви км ще се изгради кръстовище,  с което ще се осигури достъп до кариерата край с. Тетово.

Ще бъде обновен и мостът при 23-ти км, в района на с. Тетово, който е с дължина 41 м. На съоръжението ще се извърши подмяна на хидроизолацията, ще се положи нова асфалтова настилка, ще се подобри отводняването, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

В лот 32 е 21,5-километровата отсечка, която започва от кръстовището на „Джъмбо“, преминава през селата Червена вода и Ново село и завършва на 2 км след с. Ново село в посока с. Тетово.

Проектът предвижда изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък. Ще бъде подобрено отводняването на настилката с възстановяване на банкетите и бордюрите. Ще има обновени ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

До средата на февруари т.г. дейностите в лот 32 се извършваха, без да се спира изцяло трафикът. От средата на февруари ремонтът навлезе в следващ етап, който наложи ограничение на движението в участъка от Русе до Ново село за обновяване на надлеза над жп линията Русе-Варна

Обходните маршрути са:

  • за МПС до 3,5 тона от село Червена вода и квартал „Образцов чифлик“ до Русе движението се пренасочва по общинската пътна мрежа през с. Николово;
  • за МПС над 3,5 тона трафикът ще преминава по път I-2 Русе – Разград, от там по общинската пътна мрежа през селата Бъзън, Ястребово, Семерджиево, Ново село и Кубрат. МПС над 3,5 тона, пътуващи за с. Червена вода, ще се отклоняват при с. Семерджиево по третокласния път III-2302.




rusemedia.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии