сряда, 28 април 2021 г.

Възможно е да се възстановят полетите от летище Русе

Съществува голяма възможност за възстановяване на полетите от летището край Русе, което е общинска собственост, а кметът на крайдунавския град Пенчо Милков увери, че се прави всичко възможно то да заработи.

Миналата седмица е имало разговори с инвеститори, както и среща с председателя на Асоциацията на авиационната индустрия Тодор Иванджиков и с представители на фирма-собственик на самолети. Те пристигнали в Русе, за да огледат състоянието на пистата с идеята да се възстановят вътрешните полети до София.

Кметът обясни, че общината трябва да извърши ремонт на сградата на летището, за който били нужни около 80 000 лева.По думите му състоянието на пистата позволява на нея да кацат самолети, например "ATR 72", които са 70-местни и се използват за вътрешни полети.

Предстои да се анкетират граждани на Русе и на съседните области дали има интерес към полетите до София, кои дни от седмицата смятат за най-подходящи и каква да е ориентировъчната цена.

"Опитваме са да направим всичко, за да се събуди градът. Летището е една от тези възможности. Целта е на него да се извършват граждански и товарни полети", каза Милков.

Идеята за възстановяване на дейността на летището е от години. Частен инвеститор прояви интерес към закупуването му през миналата година, като Общинският съвет даде предварително съгласие общината да го продаде без търг или конкурс. Условието за сключване на окончателен договор за продажбата беше на фирмата да бъде издаден сертификат за инвестиции клас "А" от министъра на икономиката на България в срок до шест месеца. Срокът е изтекъл, а фирмата получила сертификат за инвестиции клас "А" за складова зона, а не за летище.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии