четвъртък, 1 юли 2021 г.

Фалстарт с Covid-сертификатите на Дунав мост

QR-кодовете на документите не се четяха, което доведе до опашки и затруднения в пътуването

QR-кодовете на документите не се четяха, което доведе до опашки и затруднения в пътуването

Новата система за отчитане на Covid-сертификатите заработи по всички гранични пунктове, но още от първия ден даде дефекти. Проблем имаше на „Дунав мост“ в Русе, където работата тръгна с фалстарт.

„Ето това ми е дадено, когато съм бил ваксиниран и казват, че това важи. Ето това е баркода, може да не го отварят тук компютрите, не знам, но като се чукне и излиза“, разказа Ружди Мехмедов, който се връща от Белгия, предаде TVN.

ЕС издават сертификати за извършени имунизации срещу коронавирус, които обаче вече са включени в една обща електронна платформа. Сертификатът, който служителите на РЗИ проверяват при влизане в страната съдържа данни за самоличност, за поставени до момента ваксини, както и резултат от PCR тест. Новата система е направена с цел по-добро обслужване на преминаващите границата пътници. Според Ружди, обаче това на практика не работи.

„Колона от 200-300 коли няма как да стане бързо. Обработката на документите, ако трая по 5мин на кола, това нещо ще отнеме страшно много време“, каза той.

Новата система е била инсталирана на таблетите на РЗИ - Русе в четвъртък сутрин, обясниха от инспекцията. Всеки, който не представи нужния сертификат, трябва задължително да бъде поставен под 10-дневна карантина.





dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии