петък, 27 август 2021 г.

Детската градина в Малко Враново получи свидетелство за почти 100% ваксиниран персонал

Сертификатът бе връчен на директорката на учебното заведение Светла Цветкова от заместник областния управител на област Русе д-р Стефка Караколева

Екипът на Детска градина „Пролет“ в село Малко Враново, община Сливо поле, получи свидетелство от Министерството на образованието и науката за принос към опазването на общественото здраве

Сертификатът бе връчен на директорката на учебното заведение Светла Цветкова от заместник областния управител на област Русе д-р Стефка Караколева. Документът се дава за това, че почти 100% от всички 24 служители в детската градина са се ваксинирали срещу COVID-19. Само едно лице, което е преболедувало, все още не е имунизирано.

От детската градина са горди и с факта, че от началото на пандемията до сега не са допуснали разпространението на заразата и нямат нито едно заразено дете, учител или непедагогически персонал. Служителката, която е преболедувала Covid-19, се е заразила на друго място, когато е била на работа и това се е случило преди няколко месеца.

Според Светла Цветкова, ваксинирането е въпрос преди всичко на личен избор, но е от съществено значение да се повярва на специалистите и да има добро сътрудничество с местната и държавна власт. 

По последни данни около 25% от учителите и непедагогическия персонал в областта са със завършен имунизационен цикъл, което означава, че са с втори прием на някоя от ваксините или са се възползвали от възможността да се имунизират с еднодозовия препарат на „Янсен“.

От следващия месец детската градина, която всъщност освен в Малко Враново, има още два филиала в Голямо Враново и Стамболово, е в готовност да посрещне 118 деца. В момента навсякъде текат ремонти, като освен реновиране на класните стаи, се извършват ремонти по фасадите на сградите на детските градини, а в Голямо Враново дори се монтира и видеонаблюдение. Интересен е и фактът, че в детската градина учат деца от няколко етноса – български, татарски, турски, ромски и руски. Никога между тях, както и в общината, между различните етнически групи не е имало напрежение.

Според д-р Караколева ваксинацията на педагогическия и непедагогически персонал е необходима, за да може учебната година да започне и да премине нормално. „Важно е децата да се върнат в училище. Така те ще бъдат сред приятели, ще общуват помежду си, а същевременно резултатът от учебния процес ще бъде по-добър. Онлайн обучението е ефективно, но не е естествено и преподаваният материал се възприема по-трудно, повече време се изисква за неговото възприемане.“, каза д-р Караколева.





dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии