неделя, 1 август 2021 г.

На алая в Бисерци отличиха нов почетен гражданин на община Кубрат

Година след прекъсване заради пандемията COVID-19 в кубратското село Бисерци, където е роден олимпийският, световен и европейски шампион по борба Хасан Исаев, се състоя V-тия турнир в негова чест.

Организаторите – кметството Бисерци, с кмет Алиш Арифов, с помощта на кмета на Община Кубрат Алкин Неби и неговия екип, както и със съдействието на заслужилия треньор Мустафа Кесман, откривател на световната шампионка Тайбе Юсеин от с. Мъдрево и със съдействието на спонсори, за пореден път се справиха повече от отлично.

В днешния турнир участваха 140 състезатели от цялата страна, между които и от центровете на този спорт – Русе, Шумен, Велико Търново, Дулово, Разград, Исперих и др.

На алая край местното читалище в селото се състояха схватки във възрастовите групи – подготвителни, деца, момчета, кадети и демонстративни срещи с успешни състезатели от другите възрастови групи, между които имаше републикански шампиони и борци от националните отбори. Тази година, освен народните борби, се проведоха и мазни, които в селото не са се провеждали от много дълго време.

По време на борбите в село Бисерци беше отличен нов почетен гражданин на Община град Кубрат. Голямата новина бе съобщена лично от кмета Алкин Неби. Новият почетен гражданин на град Кубрат е Нермедин Селимов Хюсеинов от с. Бисерци, който е бронзов медалист на олимпийските игри през 1980 година в Москва и е двукратен европейски шампион от София 1978 г. и Превидзе от 1980 г. Днес Нермедин Хюсеинов получи почетния знак лично от кмета Неби и председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров.

Почетни плакети получиха също дългогодишния съдия с републиканска категория Зейнал Велиев, новият почетен гражданин на Кубрат Нермедин Хюсеинов, двукратния европейски медалист от европейски и световни първенства Ефраим Камберов и разбира се олимпийският шампион от летните олимпийски игри в Монреал през 1976 г. в категория до 48 кг. и двукратен световен шампион в Истанбул 1974 и в Минск 1975. и европейски шампион Хасан Исаев.

За съдействието, отзивчивостта и помощта бе отличен и кмета на Кубрат Алкин Неби, който получи специален стенен часовник. Подаръкът е от името на кметство Бисерци и бе връчен лично от кмета Алиш Арифов.

На днешния турнир имаше много оспорвани срещи, като в отделните категории се наложиха младите спортни надежди Расим Ахмед, Ебазер Ахмедов, Джем Джюнеит, Аксел Кадир, Гроздан Пелов, Берк Хаджиюмер, Анъл Ерхан, Ертан Мишев и Дилян Бояджиев. В категорията до 60 кг се наложиха борците Сейко Бисеров, Дауд Тахир и Мехмед Илияз, а в категорията над 60 кг се класираха Стефан Стефанов, Ахмед Звънов и Земре Вехби.

Във възрастовата група при момчета най-добри в своите категории бяха – Никола Колев, Айлин Османов, Мехмед Гани, Самих Зюхтиев, Костадин Бояджиев, Корай Карабаджак, Онур Яшар и Гюнер Гюнеров и др.

Всички призьори в отделните категории бяха наградени с медали, купи и парични награди, както и с пояса на шампиона Хасан Исаев. За всички участници бяха осигурени също напитки и закуски. На празничните събития в Бисерци присъстваха стотици жители и гости.

Най-малкият участник в днешните борби бе 4-годишния Арен Паша от град Глоджево.





ludogorienews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии