петък, 3 септември 2021 г.

Родната къща на Лили стана парк

Къщата, в която се е родила естрадната прима Лили Иванова, се е превърнала в парк.

Върху имота, намиращ се на централния булевард „Борис I“ в Кубрат, е засят райграс, а пространството се ползвало за игри и веселие от децата в целия град.
Местните били доволни от развоя на ситуацията, защото всъщност по план на въпросния парцел трябваше да бъде построен мол, но неуредици спънали мащабния проект. Преди това пък на същото място трябвало да бъде вдигнат нов партиен дом. През 80-те години на миналия век самата Лили се разбрала с общината да отстъпи родния си дом за събаряне в името на партийните идеали, а семейството ѝ да бъде компенсирано с друго жилище в Кубрат. Къщата била срината, а на нейно място се появили бетонни колони. С идването на демокрацията обаче строежът бил стопиран и впоследствие и те били сринати, за да може днес на същото място да има тревна площ.

Макар естрадната легенда да е гордостта на Кубрат, местните признават, че не са я виждали на живо от дълго време.

От служители на общината разбрали, че апартамента, който навремето ѝ дали като компенсация за събарянето на родния ѝ дом, била прехвърлила на една от своите племеннички, дъщери на сестра ѝ Магда, срещу символична сума. Малцина обаче знаят, че през 2006 г., когато примата бе обявена за почетен гражданин на родния си град, общината я дари с още един апартамент в Кубрат. Още тогава Лили заявяваше убедено в интервютата си, че иска да направи музей на творчеството си там и така да допринесе за развитието на туризма в иначе замрелия регион, но думите ѝ си останали само обещание.

До ден днешен тя не е реализирала амбициозната идея, но пък през миналата година реши да компенсира местните с дарение. Не става дума обаче за финансова помощ, а за подарък книги от нейната лична колекция. Тях тя даде безвъзмездно на библиотеката при Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат. Сред томовете имаше доста биографични заглавия на личности като принцеса Даяна, Маргарет Тачър, Петър Дънов, както и Христо Стоичков. Въпреки че книгите отразявали живота на други знакови лица, Лили решила да ги подпише със своя автограф, за да си личало, че са дарени от нея.



retro.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии