четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Свинекомплексът в Голямо Враново ще изнася 200 тона месо месечно към Китай

Свинекомплексът е възстановил дейността си на 100% и към момента се отглеждат 28 000 глави добитък

Предприятието бе сред най-засегнатите в страната по време на кризата с африканската чума

Тогава се наложи да бъдат евтаназирани около 34 000 прасета, въпреки че положителни проби са били констатирани само при няколко от животните и те не са имали достъп до останалите. 

Сега вече свинекомплексът е възстановил дейността си на 100% и към момента се отглеждат 28 000 глави добитък. Това стана ясно на среща между заместник областния управител на Русе Синан Хебибов и управата на предприятието, съобщиха от областна администрация. Животновъдното предприятие се намира на площ от 3 000 декара и в него работят над 130 човека. Бъдещите инвестиционни намерения включват разширяване на пазара към Китай, като очакванията са на месец да се изнасят приблизително по 200 тона месо към най-многолюдната страна в света. Сега средно на година се произвеждат по около 5 000 тона месо.

Има намерения и за започване на производство на желатин, като на този етап е рано да се каже за какви цели ще се използва. Другото голямо инвестиционно намерение е свинекомплексът да въведе в експлоатация на повече фотоволтаици. Сега те произвеждат едва 50 KW енергия, а необходимите мощности са постигане на енергийна независимост са от 1 MW. Заместник областният управител Синан Хебибов ще съдейства и за включването на свинекомплекса в заседанията на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, както и за създаването на браншови съюз на животновъдните на регионално ниво. Очакванията са след включването в групата свинекомплексът да може отново да популяризира продукцията си в северната ни съседка.





dunavmost.com

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии