сряда, 22 декември 2021 г.

Отпускат 2,6 млн. лв. за летището край Русе

Държавата ще отпусне 2,6 млн. лева на Община Русе за възстановяване на летището край града. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от Общината.
Средствата ще бъдат използвани за нова периметрова ограда, ремонт на пистата за излитане и кацане, такси за лицензиране, летищна метеорологична станция, закупуване на системите за авиационна сигурност и обучение на персонала за работа с тях.

Решението идва броени дни, след като министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков организираха обществено обсъждане по тази тема.

От кметството обясняват, че от няколко месеца се работи активно летището да отвори врати за вътрешни полети по направлението от Русе до София и обратно. Те ще се осъществяват от авиокомпания "Гъливеър", която е заявила официално намерението си.

За мащабния проект е сформирана и работна група от висококвалифицирани експерти във въздухоплавателната сфера - Дойчин Ангелов и Антони Търницов, които са привлечени като консултанти на община Русе. С тяхна помощ е извършен предварителен финансов и технически анализ за състоянието и готовността на летището.

Отделно, организираното анкетно проучване сред жителите на региона е показало голям интерес към полетите. От местната управа информират, че покривът и някои от помещенията в сградата на летището вече са ремонтирани с общински средства.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии