понеделник, 10 януари 2022 г.

Антиваксъри в Русе на протест пред пункт за имунизации

Напрежение пред едни от ваксинационните пунктове в Русе се създаде в петък. Под прозорците на болница „Медика“ група  антиваксъри с плакати и  озвучаване с тонколони обясняваха на хората, чакащи за имунизация пред изнесения пункт, че  ваксините били опасни. Според активистите  съществува лечение за ковид и деца не трябва да се имунизират.

 „Мислим, че при нищожния процент разболели се деца е ненужно те да се излагат на ваксинации, които крият риск и имат странични ефекти“, каза един от протестиращите. Той обясни още, че правели тези демонстрации и пред училищата. Друг от демонстрантите застъпи тезата, че не било нужно хората да се лекували в болници и да си поставяли ваксини, защото, според него, в Беларус и Индия имало утвърдено лечение. „То е с инвермектин, с витамин С, с витамин Д, с цинк и други витамини“, обясни русенецът.В същото време чакащите за ваксина нарекоха случващото се „провокация“. „Кой ги спонсорира тия хора да провокират тука гражданите? Може ли такова нещо….цял свят се ваксинира, за да се предпази, само ние все наобратно“, викаше мъж, чакащ за ваксина. Възрастна жена, която беше наред за бустерна доза, подкрепи възмущението на човека: „Да викат по микрофона, че не трябва да се ваксинират, щото умирали от инжекции, не е ли провокация?“. А от УМБАЛ „Медика“  изразиха тревога за спокойствието на пациентите им, защото викащите под прозорците с високоговорител демонстранти ги плашели и пречели на почивката им. 

Наша проверка показа, че за демонстрациите имало подадено уведомление в Община Русе. То било подписано от секретаря на Общината Димитър Генков. Той разясни, че законът е много либерален в посока протести и когато е разписал уведомлението, е дал указания демонстрациите около училища и болници да са на разстояние поне 200 метра и да не се ползва озвучаване. И тъй като в случая от петък демонстрацията беше на по-малко от 50 метра от УМБАЛ „Медика“ и се използваше озвучителна уредба,  Генков изпрати полиция. В това време обаче протестът беше приключил. А демонстрантите против ваксините заявиха, че продължават с действията си и тази седмица.



briag.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии